Sex, svartkonst och scharlakansrött. Jack Parsons och den esoteriska radikalfeminismen

Babylons horaLuna är en icke-konfessionell, icke-politisk akademisk studentförening som sedan 2004 har anordnat föredrag inom ämnena esoterism och mystika traditioner. Föredragen brukar hållas på Västgöta nation (VG) i Uppsala. Kårleg krävs inte för att delta.

Torsdag den 27 mars kommer Manon Hedenborg-White, doktorand vid Teologiska institutionen, Uppsala universitet, att föreläsa under rubriken ”Sex, svartkonst och scharlakansrött. Jack Parsons och den esoteriska radikalfeminismen”.

John Whiteside ”Jack” Parsons (1914-1952) var en av de första i USA som intresserade sig för Aleister Crowleys religion thelema, och gick tidigt med i ordenssällskapet Ordo Templi Orientis (O.T.O.). Under sitt korta liv hann Parsons grunda ett av världens viktigaste raketforskningscentra och utropa sig själv till antikrist. Parsons var passionerat förälskad i bilden av den thelemiska gudinnan Babalon, en symbol för den fria sexualitetens helighet som han betraktade som en feministisk och vänsterpolitisk revolutionsikon.

Under ett par månader i slutet av 1940-talet utförde Parsons ett ambitiöst ritualmagiskt arbete tillsammans med scientologins grundare L. Ron Hubbard och sin älskarinna Marjorie Cameron för att få Babalon att inkarneras på jorden som ett slags thelemisk messiasgestalt med syftet att initiera den feministiska revolten. Några år senare började han skissa på en luciferiansk häxkonstreligion med gudinnan som central figur.

Föreläsningen kommer att presentera Parsons korta och tumultartade liv och idéer, med fokus på hans tankar om Babalon vilka kommer att diskuteras i relation till användandet av antinomianistisk symbolik, genus och sexualitet inom modern västerländsk esoterism.”

Tid: 17.00. Plats: Västgöta nation, Västra Ågatan 18.

Bild: ”The Whore of Babylon” av William Blake 1809

Läs även inlägget ”Ny vår med Luna”

Besök Lunas hemsida här och Facebook här

Titta i mitt kalendarium här

Vill du veta vad som händer? Följ mig på Facebook eller Twitter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s