Fields of the Nephilim och Uppsala

Fields of the NephilimI språkgeniet Ola Wikanders nya bok Gud är ett verb (2014) avtäcker han rester av uråldrig polyteism i Gamla testamentet. En sådan rest finns redan i Genesis’ korta berättelse om en slags gudaväsen, kallade ”gudasönerna”, som tar mänskliga kvinnor till hustrur. Från denna förening föds en avkomma, ”som beskrivs med det egendomliga hebreiska ordet nefilim”. I de flesta bibelöversättningar översätts detta ord med ”jättar”. Det är inte helt rätt förklarar Wikander:

”Det hebreiska ordet i sig verkar komma av en variant av ordet ’falla’, som i senare hebreiska och judisk arameiska används i betydelsen ’abortera’, så att ordet kanske skulle kunna ha en klang av ’aborterade foster’ eller missfall’”. (s. 136) En rimlig, men tråkig tolkning.

För mig kommer ordet nefilim alltid att vara förknippat med det engelska gothrockbandet Fields of the Nephilim. I Uppsala fanns en grupp ungdomar på 90-talet som dyrkade dem, klädde sig som dem med cowboyhattar och allt, och omtalade allt som var skumt, mysko eller häftigt med ordet ”neffligt”. ”Berättelsen om ‘gudasönerna’ och nefilim har givit upphov till en lång och invecklad idéhistoria”, skriver Wikander. ”I dagens populärkultur kan man notera namnet på bandet Fields of the Nephilim …” (s. 137)

Skymning öfver UpsalaOm nefilim var resultatet av en förening mellan gudaväsen och människor var de ”neffliga” resultatet av en förening mellan Fields of the Nephilim och staden av evig ungdom. De var varken jättar eller missfoster, likväl så neffliga! I min nya diktsamling Skymning öfver Upsala som kom ut i september 2013 förekommer de i dikten ”Den svarte baronen”.

Diktsamlingen finns att få tag på hos de flesta nätbokhandlar. I Uppsala hittar man den på Drottninggatans bokhandel och Röda rummet. Man kan också köpa boken direkt av mig. Då kostar den 150 kr. Jag bjuder på porto. Sätt in beloppet på plusgirokonto 548413-4. Ange namn och adress.

Alla dikter i Skymning öfver Upsala finns utlagda på YouTube här

Varför har jag gammalstavat titeln på min diktsamling? Svaret finns här

Läs mer om mina böcker här

Vill du veta vad som händer? Följ mig på Facebook eller Twitter

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s