Hamza och den underjordiska staden. Min första barnbok

HamzaI början av år 2009 släppte jag min första och hittills enda barnbok: Hamza och den underjordiska staden (H:ströms förlag). Det är ett kitschigt pulpäventyr som utspelar sig i ett sagolikt Arabien. Den unge Hamza, kalifen av Zorkanas son, ser sin familj rövas bort av de ondsinta zugérerna och sin stad förstöras. Här finns magi, kusliga ruiner och skatter i öknen, visa mästare och fagra kvinnor som förvandlas till demoner – allt illustrerat av Mats Minnhagen.

Hamza är ensam i världen och funderar på hur hans ska hämnas och befria sin familj. Han blir omhändertagen av dervischerna i Det Yttersta Lotusträdets Tempel och sufimästaren Pir Hakim som lär honom utveckla sin andliga styrka och att strida med svärd. Berättelsen skrevs i ren glädje utan några djupsinniga pretentioner, som en hommage till barndomens upplevelser av rollspelet Drakar & Demoner, serietidningar och Conan Barbaren.

Hamza-ny3Margareta Sörenson skrev så här i Expressen:

”Nu har han med lyrisk säkerhet och ett drivande tempo, skrivit en barnbok, Hamza och den underjordiska staden. Det är en saga som på sagors vis kan läsas allegoriskt eller faktiskt. Pojken Hamza överlever ensam de vilda zugérernas belägring av hemstaden. Tillsammans med sin häst Sakkar beger han sig på flykt, hamnar i fällor och slutligen i en strid mot en fasansfull hydra.”

Simon Sorgenfrei skrev så här i Tidningen Kulturen:

“Mohamed Omars barnboksdebut har drag såväl av sagorna i Tusen och en natt, som av Tolkien och Star Wars-filmerna. Boken riktar sig troligen till de lite större barnen, och Omars förkärlek för en lite ålderdomlig, snirkligare prosa bidrar till en tidlös sagostämning.”

Det finns sannolikt ett antal exemplar kvar i H:ströms förlag källare. Mats Minnhagens konst kan man avnjuta här. Jag gör gärna fler böcker av samma slag. Hamza och blotarna vid Gamla Upsala Tempel vore kul.

Vill du veta vad som händer? Följ mig på Facebook eller Twitter

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s