Efterlyses – information om den svenske 1600-talsmuslimen Johan Hjulhammar

Handgemäng på 1600-taletEn vän, som arbetar på antikvariat och därför har för vana att slå i gamla böcker, fann följande:

”Hjulhammar, Johan; sergeant vid lifgardet. Reste 1684 till Ostindien och blef kommendant i Batavia; gick derefter till Turkiet och antog mohamedanska läran.”

Boken, berättade han, hette Svenska Adelsmäns Öden – också en Adelskalender, utgiven 1872, och det märkvärdiga stycket fanns på sidan 181. Jag blev förstås både nyfiken och glad. Det är inte var dag man upptäcker en svensk muslim från stormaktstiden! Jag begav mig därför till biblioteket och fann ytterligare uppgifter i Den introducerade adelns ättartavlor med tillägg och rättelser utgivna av Gustaf Elgenstierna (1927).

Och nu blev det ännu mer spännande. Det visade sig att Hjulhammar inte bara var svensk och muslim. Han var också uppsalabo! 1676 skrev han in sig vid Uppsala universitet. Den uppländska ätten Hjulhammar blev adlad 23/4 1642 och introducerades 1643 under n. 302.

Bertil Staffansson (d 1643), adlades Hjulhammar och begrovs i Tibble kyrka i Håbo härad i Uppland. Bertils son Gustaf (1630-1712), överstelöjtnant och jägmästare, gifte sig 1660 med sin syssling Christina Bure (1644-1698), dotter av Johannes Bure och Brita Tott af Skedebo. Han blev så far till vår nyfunne vän Johan Hjulhammar, som föddes 1661.

Johans morfar, Johannes Bure, var till min stora besvikelse inte densamme som den berömde Johannes Bureus (1568-1652) från Åkerby, ”den svenska grammatikens fader”, och vår förste riksantikvarie, men de var släkt.

Hos Elgenstierna fann jag även att brodern Erik stupade i slaget vid Poltava. Man kan förmoda att Johan, under tiden för broderns död, befann sig någonstans i Turkiet. Kanske hoppades han liksom kung Karl XII på en allians med ottomanerna riktad mot Ryssland.

Detta, och inte mycket mer, står dessutom att läsa i Om svenska riddarhuset och dess ätter I. De åren 1625-80 introducerade (1869) av Per Sigfrid Wieselgren, s. 72, och i Ättartavlor, vol. III (1958) av Tor Carpelan. I Uppsala universitets nationsmatrikel står vår vän Johan uppskriven bara som ”nobilis” utan nationsangivelse eller annan uppgift.

Han finns också lika knapphändigt omnämnd i C. V. Jacobowskys Svenskar i främmande land under gångna tider (1930):

”En svensk, Johan Gustafsson Hiulhammar, som varit sergeant vid Livgardet och 1684 rest till Ostindien, lär ha blivit kommendant i Batavia; till sist skall han i Turkiet ha övergått till Muhammeds lära.”

Återigen samma kortfattade levnadsteckning som i alla andra källor jag konsulterat. En bekant till mig, Gunilla Gren, indolog med specialintresse för språkforskning och svenska orientalister på 1600-talet har varit behjälplig i mina efterforskningar. Hon fann att Johan fick en styvmor som var en fyra år äldre syster till orientalisten Gustaf Peringers (1651-1710) hustru. De kan alltså ha träffats, vår Johan och Peringer, menar Gren.

Härmed vill jag hos mina läsare lägga ut en efterlysning. Alla uppgifter om denne märkvärdige svensk, muslim och uppsalabo mottages tacksamt. Och nej, han är inte uppdiktad, utan en alldeles verklig människa av kött och blod.

Johans liv är fröet till en storslagen äventyrsroman. Vem blir först med att skriva den? Om Torbjörn Säfve gjorde det kanske den kunde bli en slags kombination av hans Lucidor- och Aguéliromaner och alltså dubbelt så bra som de är var för sig …

Illustration av litteraturvetaren Marta Ronne ”Handgemäng på 1600-talet”.

För upplysningar om studentlivet i Uppsala på Hjulhammars tid, läs Ronnes artikel ”Ära, skam och blanka vapen” (Ergo 20/4 2004)

Vill du veta vad som händer? Följ mig på Facebook eller Twitter

Annonser

2 reaktioner på ”Efterlyses – information om den svenske 1600-talsmuslimen Johan Hjulhammar

  1. Det finns en släktforskningssajt som heter Geni. Johan Hjulhammar är nämnd där, men bara när han föddes och att han konverterade till islam. Men det är angivet att han ”förvaltas” av Christer Lyrholm (jag vet inte exakt vad detta innebär) Registrera ett konto på geni.com så kan du kontakta Christer Lyrholm och se om han har mer information.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s