Karikatyrtecknaren Erik Rune recenserar ”Skymning öfver Upsala”

Skymning öfver UpsalaKarikatyrtecknaren Erik Rune, som har Robespierre som politisk förebild, har på sin blogg Aktuellt från ett kafébord (28/12) publicerat en mikrorecension av min nya diktsamling Skymning öfver Upsala:

Skymning öfver Upsala av Mohamed Omar har jag läst för första gången. Ung man söker visdom och rör sig till att börja med i närheten av religionen. Men en vändpunkt inträffar, till synes, i dikten ”Geijers tanke” i mitten av boken då Michail Bakunin får den unge mannen att ta ställning för Ormen i paradiset såsom människans sanna vän. Människan blir genom Ormen Gud.

Ändå överger den unge mannen inte fullständigt en översinnlig dimension; den materiella verkligheten fortfar att visa sig förunderlig. Så långt hunnen i det som nu har blivit en berättelse förvandlar poeten lyriken till lyrisk prosa, och jag anar ett romanfragment i Skymning öfver Upsala. Det vattenklara språket håller för det.

Kampen mellan religion och radikal ateism är värd sina litterära skildrare. Var är den stora dikten om Robespierre och kampen mot ateismen i franska revolutionen? Vänstern kan se Maximilien som en stor revolutionsledare, vilket han var, men hur är det med Robespierre och religionen? Frågan är dagsaktuell, minst sagt.”

Läs mikrorecensionen på dess ursprungliga plats här

Skymning öfver Upsala gavs ut den 18 september i år (2013) och fick ett hyggligt mottagande, även om recensionerna inte blev så många som jag hade hoppats. Bokpoesins popularitet har kanske minskat något sedan jag gav ut mina föregående samlingar, vilka man skrev om överallt. Det är synd, för Skymning är min bästa hittills.

Författaren och poetkollegan Kristian Lundberg gjorde mig nästan generad med sina lovord i en förstadagsrecension i Helsingborgs Dagblad (18/9). Lisa Gidlöf i Upsala Nya Tidning (22/9) menar att jag ”förenar krass verklighet med symbolisk fantasivärld och det är dikternas främsta stilistiska behållning.” Det roligaste omdömet hittills tillkommer dock Gunder Andersson i Dala-Demokraten (19/10) som skrev: ”Det är trevligt och lättläst …”

Peo Rask skrev så här i Norrländska Socialdemokraten (NSD 23/9 2013):

”Jag kan inte Uppsala – men det kan Mohamed Omar. Och jag är övertygad om att många uppsaliensare kommer att gilla den här boken. Detsamma för dem som inte satt sin fot i staden. Kännedom om en stad kan inskränka sig till just kännedom. Men om man inte förmår att förmedla den är den inte mycket värd. Det kan Mohamed Omar. Och bra poesi är bra poesi.”

Diktsamlingen ges ut av Björkmans förlag och finns att få tag på hos de flesta nätbokhandlar. I Uppsala hittar man den på Drottninggatans bokhandel och Röda rummet. Man kan också köpa boken direkt av mig. Då kostar den 150 kr. Jag bjuder på porto. Sätt in beloppet på plusgirokonto 548413-4. Ange namn och adress.

Lyssna på Skymning öfver Upsala på YouTube här

Varför har jag gammalstavat titeln på min diktsamling? Svaret finns här

Läs mer om mina böcker här

Vill du veta vad som händer? Följ mig på Facebook eller Twitter

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s