Saudiarabien – världens största producent av islamofobisk propaganda

I en krönika i tidningen Metro (16/12 2013) om nazistattacken i Kärrtorp oroar sig Göran Greider för att det sker en gradvis och smygande normalisering av högerextremism och rasism. På nazisternas hemsidor sprids antisemitism och islamofobi. Han tar upp situationen i flera europeiska länder samt i Ukraina och Thailand och avslutar med att konstatera: ”Javisst, i slutändan är alla dessa högerextremer allierade”.

Mina studier och erfarenheter i den islamistiska miljön har gjort mig ganska övertygad om att högerextremismen är ett universellt fenomen och inte begränsad till en särskild kultur eller religion, även om de olika grupperna inte alltid är allierade. Det finns nationalistisk, europeisk högerextremism, men också islamisk. Det märkliga med denna islamiska högerextremism, som överraskar många, är att den liksom sina europeiska släktingar, också är islamofobisk. Det värsta uttrycket för islamisk högerextremism i vår tid, wahhabismen, är förmodligen också den mest islamofobiska rörelsen. Åtminstone är den långt mer aggressiv i sin islamofobiska propaganda än Svenska Motståndsrörelsen (SMR).

Saudiarabien, en av USA:s närmaste allierade i Mellanöstern, producerar inte bara olja, utan också ideologi, wahhabismen, vilket gör det till världens största producent av islamofobisk propaganda. Nu är det så att wahhabiterna själva kallar sig salafiter, vilket kan orsaka förvirring. Men det är bara två namn på en och samma sak. Anhängarna kallar rörelsen salafitisk, andra muslimer kallar den wahhabitisk för att betona dess beroende av predikanten Muhammed ibn Abd al-Wahhab, som levde på den arabiska halvön på 1700-talet. Wahhabiterna själva erkänner ingen historisk utveckling. De följer bara ”sann islam”.

Kan en muslim vara islamofob? Ja, på ungefär samma sätt som en jude kan vara antisemit. Som Rasmus Fleischer skrev i en krönika nyligen (17/12). Fleischer citerar filosofen Theodor W. Adorno som förklarade att ”Antisemitismen är ryktet om judarna”. Den som sprider ryktet kan själv vara jude och behöver inte ens tro på det, menar Fleischer. Jag skulle vilja lägga till att det finns judar – jag har själv träffat och intervjuat dem – som faktiskt tror på ”ryktet”. Den judiske antisemiten betraktar sig som en ”bra jude” som varnar för de ”dåliga judarna” och deras osynliga, hotfulla makt. För dessa ”ryktesspridare” handlar det inte om ett generellt, traditionellt rasistiskt hat mot judar, utan om att vidarebefordra fördomar och konspirationsteorier.

De wahhabitiska islamofoberna ser sig de ”riktiga muslimerna” som varnar för de ”falska muslimernas” onda planer, lögner och sammansvärjningar. Dessa föreställningar kombineras ofta med klassiska antisemitiska föreställningar så att de ”falska muslimerna” står i förbund med ”judarna”, eller att deras former av islam, som olika uttryck för sufism och shiism, har ”hittats på av judarna”. I den wahhabitiska miljön sprider man till exempel något som kallas Qoms vises protokoll, en löjlig pastisch på det antisemitiska falsariet Sions vises protokoll, men denna gång är det shiiterna som i den iranska lärdomsstaden Qom smider ränker för att ta över världen. Shiismen påstås också ha grundats av en jude vid namn Abdallah bin Saba. I den islamiska islamfobin tar man till det judiska som en specialeffekt för att ytterligare demonisera ”de andra muslimerna” och ”avislamisera” dem.

Den wahhabitiska islamofobin angår oss i högsta grad eftersom sprids i moskéer och föreningar i Sverige, förutom att ha en stark närvaro på nätet. Den har blivit en viktig, kanske den viktigaste komponenten, i rekryteringen av krigare till Syrien. Ryktet om ”den andre muslimen”, den falske och förrädiske, som egentligen är otrogen men förklär sig, och de shiitiska och alawitiska ”avgudadyrkarna”, som hotar den rena och sanna läran.  Ryktet om sufierna som de inre fienderna, som underminerar islam i islams namn, och som därför är farligare än de yttre fienderna, de öppet otrogna judarna, vilka drar i trådarna bakom kulisserna. Denna islamofobiska propaganda har haft effekt: en hel hop unga män har rest från Sverige till Syrien för att strida mot ”den andre muslimen”.

När vi med Greider oroar oss över högerextremismens utbredning och normalisering bör vi betänka att också wahhabismen, som faktiskt är en stor rörelse i Sverige, ja, till antalet anhängare större än nazismen, även den är en form av högerextremism och därtill rabiat islamofobisk. Taimour Abdulwahab, vår förste självmordsbombare, som sprängde sig i Stockholm den 11 december 2010, var besatt av islamofobiska konspirationsteorier om ”den shiitiska faran” och de falska, avgudadyrkande muslimerna, som måste utrotas för att en ”ren” teokrati ska kunna upprättas.

Varför får wahhabiternas islamofobi så lite uppmärksamhet? Detta trots att den förföljer, diskriminerar och dödar tusentals människor. Kanske för att offren är muslimer i länder som Syrien, Irak, Pakistan och Somalia.

Läs även min intervju med Jan Myrdal: ”Saudiarabien är en wahhabitisk diktatur” (6/8 2012)

Vill du veta vad som händer? Följ mig på Facebook eller Twitter

2 reaktioner på ”Saudiarabien – världens största producent av islamofobisk propaganda

  1. Mycket intressant skrivet på flera sätt. Dels märker jag att flera gjort liknande kopplingar som du. Expo hade nyligen en artikel om Al-Shabab och högerextremism. Det andra är din anmärkning om den gode juden/muslimen respektive den dålige.

    I Peru träffade jag en söt israeliska som berättade att nazisterna hade varit tvungna att utrota judarna för att de hade makten över finanserna. Hon hade alltså anammat den nazistiska ideologin, men gjort den till något positivt. Häpen förklarade jag att hon hade fel och berättade att majoriteten av judarna i Tyskland var varken rika eller mäktiga.

    På flygplatsen i Dubai träffade jag några salafister i bönerummet. Jag berättade att jag skulle till Turkiet och studera islam. Turkiet är inte muslimskt hävdade de och gav mig en adress till ”riktiga” muslimer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s