Jag läste dikter på Walmstedtska gården

Poesi4decemberIkväll (4/12) läste jag dikter på Walmstedtska gården i Uppsala. Bostadshus och uthus började byggas 1855 av professor Lars Peter Walmstedt (1782-1858). Idag fungerar delar av huvudbyggnaden ett museum över hur ett professorshem kunde se ut på 1800-talet. En del av uthuset inhyser ett konstgalleri, men också ett café som kallas Litteraturcaféet, och det var där jag läste två dikter ur min nya samling Skymning öfver Upsala.

Ett trettiotal personer hade kommit för att lyssna på min poesi, dricka vin och samtala efter läsningen. Det var roligt att se flera nya ansikten, samtidigt som jag saknade en del gamla bekanta. Men de tycker förmodligen att de redan hört dikterna tillräckligt många gånger. Jag och ett mindre sällskap fortsatte sedan till en irländsk pub.

Skymning öfver Upsala gavs ut den 18 september i år (2013) och fick ett hyggligt mottagande, även om recensionerna inte blev så många som jag hade hoppats. Bokpoesins popularitet har kanske minskat något sedan jag gav ut mina föregående samlingar, vilka man skrev om överallt. Det är synd, för Skymning är min bästa hittills.

Författaren och poetkollegan Kristian Lundberg gjorde mig nästan generad med sina lovord i en förstadagsrecension i Helsingborgs Dagblad (18/9). Lisa Gidlöf i Upsala Nya Tidning (22/9) menar att jag ”förenar krass verklighet med symbolisk fantasivärld och det är dikternas främsta stilistiska behållning.” Det roligaste omdömet hittills tillkommer dock Gunder Andersson i Dala-Demokraten (19/10) som skrev: ”Det är trevligt och lättläst …”

Peo Rask skrev så här i Norrländska Socialdemokraten (NSD 23/9 2013):

”Jag kan inte Uppsala – men det kan Mohamed Omar. Och jag är övertygad om att många uppsaliensare kommer att gilla den här boken. Detsamma för dem som inte satt sin fot i staden. Kännedom om en stad kan inskränka sig till just kännedom. Men om man inte förmår att förmedla den är den inte mycket värd. Det kan Mohamed Omar. Och bra poesi är bra poesi.”

Skymning öfver UpsalaIkväll läste jag dikterna ”Klosettpalatset” och ”Den kommande omänniskan”. Dessa och övriga tio dikter i Skymning finns att lyssna till på YouTube här. Den vanliga pappersboken Skymning öfver Upsala ges ut av Björkmans förlag och finns att få tag på hos de flesta nätbokhandlar. I Uppsala hittar man den på Drottninggatans bokhandel och Röda rummet. Man kan också köpa boken direkt av mig. Den kostar 150 kr. Jag bjuder på porto. Sätt in beloppet på plusgirokonto 548413-4. Ange namn och adress.

YouTube-kanalen Skymning öfver Upsala finns här

Varför har jag gammalstavat titeln på min diktsamling? Svaret finns här

Läs mer om mina böcker här

Vill du veta vad som händer? Följ mig på Facebook eller Twitter

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s