Vi läste poesi i Domtrappan

Poesi i DomtrappanEtt tjugotal personer deltog i evenemanget ”Poesi i Domtrappan” tisdagen den 26 november. Jag och två andra poeter läste dikter. I pauserna värmde vi oss med glögg och pepparkakor. De två andra poeterna heter Filip Lindberg och Elin Kvicklund. Jag har skrivit om dem förut. Filip studerar litteraturvetenskap och Elin konstvetenskap. De har ännu inte gett några böcker, men har publicerat sig i tidskrifter och uppträtt på flera scener.

Mina kollegor hade memorerat sina dikter så mörkret besvärade dem inte. Jag däremot, som inte kan mina dikter utantill, hade svårt att läsa i mörkret. Jag hade med mig stearinljus, men glömde lykta, så de blåstes ut så fort man tänt dem. Med hjälp av min mobiltelefon kunde jag dock få tillräckligt med ljus för att kunna urskilja bokstäverna.

Poesi i Domtrappan2Trots dessa små bekymmer hade jag mycket trevligt och i samtal med övriga deltagare fick jag veta att också de hade det. Domtrappan, Uppsalas äldsta byggnad, är mycket stämningsfull och har god akustik. En annan poet, och doktorand i teologi, som dock inte framförde något den kvällen, påpekade att det vore effektfullt om poeten ställde sig längst ner i trapphuset, närmast grinden mot S:t Eriks gränd, och tittade upp mot åhörarna. Det skulle kännas som en antik amfiteater. Ja, det finns många sätt man kan använda byggnaden på och jag återkommer helt säkert med nya kulturevenemang.

Domtrappan ligger alltså i hörnet S:t Eriks gränd/Valvgatan. I Gunnar Wennerbergs duett för baryton ”Mötet i Domtrappan” springer magistern och glunten in i varandra. De dividerar om vilken av Uppsalas ”infama lokaler” de ska besöka ikväll. De bestämmer sig till sist för krogen ”Sju helvetets gluggar”. Några av oss gick vidare efter uppläsningen. Efter en korts stunds dividerande bestämde vi oss för Hotell Hörnan.

Skymning öfver UpsalaJag läste ur min nya diktsamling Skymning öfver Upsala, som släpptes den 18 september i år. Kristian Lundberg anmälde den för Helsingborgs Dagblad på utgivningsdagen. Det var idel lovord, vilket förstås gläder mig. Läs här

Diktsamlingen, som gavs ut av Björkmans förlag finns att få tag på hos de flesta nätbokhandlar. I Uppsala hittar man den på Drottninggatans bokhandel och Röda rummet. Man kan också köpa boken direkt av mig. Den kostar 150 kr. Jag bjuder på porto. Sätt in beloppet på plusgirokonto 548413-4. Ange namn och adress.

Hela Skymning öfver Upsala finns inläst och utlagd på YouTube här

Varför har jag gammalstavat titeln på min diktsamling? Svaret finns här

Läs mer om mina böcker här

Vill du veta vad som händer? Följ mig på Facebook eller Twitter

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s