Ett liv, en tid

Ett liv, en tidPercy Lundwall var ingen stor filosof. Han var inte heller skald eller tonsättare. Men han var morfar till Knut Lindelöf, som skrivit en bok om honom. Den heter Ett liv, en tid. Jag känner Knut, uppsalabo sedan en tid tillbaka, som aktiv fibbare, det vill säga medlem i föreningen Folket i Bild/Kulturfront, och skoldebattör.

När bokens huvudperson, född 1884, var 13 år fick han en kamera av sin farbror. Percy fotograferade sedan resten av sitt liv. Vid sin död, 1973, lämnade han efter sig ett arkiv med cirka 10 000 negativ, merparten minutiöst katalogiserade. Barnbarnet Knut har gått igenom alltihop. Resultatet är en mycket fin bok med många fina bilder. Jag är särskilt fascinerad av tiden fram till första världskriget då tradition och modernitet samexisterade på ett märkligt sätt – man byggde fabriker som påminde om medeltida borgar.

Knut gör mer än att bara berätta om sin morfars historia. Han berättar ett stycke svensk kulturhistoria. Percys liv sätts in i ett sammanhang och tidens anda och värderingar förklaras med hänvisningar till Strindberg, Ellen Key och Hjalmar Söderberg.

Knut har också gjort en litteraturhistorisk upptäckt som – förutom äran – skulle kunna förläna honom en not i någon framtida avhandling. I realskolan var nämligen Percy klasskamrat och nära vän med Anders Österling, poet och sedermera ständig sekreterare i Svenska akademien. De brevväxlade från ungdomen och en del brev finns bevarade. I ett brev juni 1901 fick Percy dikten ”Armod”. Den är tidigare okänd och opublicerad. Knut har redan fått ett visst erkännande för sin forskarinsats. Tidskriften Lyrikvännen nr 4 i år publicerade dikten och en kort notis om hur fyndet gått till.

Beställ boken genom att skicka ett mejl till författaren knut@lindelof.nu, med namn och adress, så får du boken med faktura i ett postpaket. En bok kostar då 387 kr (inkl. moms och frakt).

En reaktion på ”Ett liv, en tid

  1. Pingback: Reaktioner på boken ”Ett liv, en tid …” | lindelof.nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s