Kom och fira den franska revolutionen!

Stormningen av BastiljenSöndag den 14 juli firar jakobinerna i Uppsala den franska revolutionen! Samling kl 12.00 vid Gunnar Wennerbergs staty i Slottsbacken. Ta gärna med vin, ost, druvor och bröd eller annat som du gillar. Den som har lust får hålla tal. Jag ska göra det.

I en biografi över en av våra tidiga socialistiska aktivister, Fredrik Sterky (1860-1900), hittade jag en anekdot om hur det gick till när arbetarrörelsen firade den franska revolutionens hundraårsdag i Stockholm 1889. Tre ledande socialdemokrater satt fängslade det året. Axel Danielsson och Hjalmar Branting för hädelse och Pehr Eriksson för majestätsbrott och smädelse mot riksdagen.

Fredrik Sterky”När Sterky på hundraårsdagen av den franska revolutionen, den 14 juli 1889 höll föredrag i Stockholm var polisstenograferna förväntansfulla, de hade pennorna vässade och när han i föredraget berörde frågan om monarki eller republik spetsade de öronen alldeles särskilt. Talaren framhöll att socialisternas krav på samhällsomdaning var alldeles oberoende av om det fanns ett regerande kungahus eller ej. Visserligen kunde det rundhänt tilltagna apanaget användas till bättre ändamål, ’men för övrigt är det absolut likgiltigt om den som sitter däroppe – vi håller oss för säkerhets skull till Frankrike – heter Napoleon eller Carnot. Systemet blir inte ändrat! Prisa ej republiken som sådan så länge kapitalet har makten.’ Sterky fick framfört vad han hade på hjärtat, men med anknytningen till förhållandena i Frankrike gled han skickligt undan från ett åtal för majestätsförbrytelse.”

Sterky kom från en överklassfamilj, men anslöt sig till arbetarrörelsen och blev radikal marxist. I början av sin politiska bana använde han pseudonymen Cajus Gracchus, en romersk ädling som ville ”samla underklassen till politisk aktion mot rikemännens herravälde”, skriver biografen.

”Det var hans förtjänst att den ortodoxa marxismen introducerades i den svenska socialdemokratiska idédebatten genom översättningen av de franska marxisternas partiprogram år 1886. Sterky var starkt påverkad av den samtida ortodoxa marxismen.”

”Han hade i likhet med den store tyske socialistledaren Ferdinand Lasalle den uppfattningen, att det bästa som kulturen gav också var avsett för arbetarklassen och att arbetarna inte hade någon anledning att avstå från vacker musik, en trevlig miljö och vällagad mat.”

(Sten Sjöberg, biografi över Fredrik Sterky, 1949)

Du kan ansluta dig till vårt evenemang på Facebook

Arrangör: Aguéli förlag

Vill du veta vad som händer? Följ mig på Facebook eller Twitter

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s