Karl Marx uppkallade sin son efter Guy Fawkes

Black BlockGuy Fawkes-masken har blivit en internationell protestsymbol som används av alla från anarkister i Egypten, hackersarna i Anonymous och Occupy-rörelsens aktivister i Förenta i staterna. Förlagan till masken kommer från filmen V for Vendetta som i sin tur bygger på en serieroman. Huvudpersonen, kallad V, bär en Guy Fawkes-mask. Den verklige Guy Fawkes (1570-1606) var en av de katolska konspiratörerna som försökte lönnmörda Jakob I av England genom att spränga det brittiska överhuset i Westministerpalatset. Händelsen kallas ”krutkonspirationen år 1605”.

Karl Marx tycks ha hyst en viss beundran för Guy Fawkes. Han uppkallades nämligen sitt fjärde barn efter honom. Året var 1849 och Marx hade flytt från Frankrike till England. Följande står att läsa i Per Månsons bok Karl Marx – en introduktion (1993):

”Det enda land som var möjligt att åka till var England, som var relativt opåverkat av revolutionen och dit for tusentals flyktingar. Marx trodde när han kom i slutet av augusti 1849 att vistelsen i London skulle bli mycket kort, eftersom han och många andra flyende revolutionärer trodde och hoppades att revolutionen snart skulle bryta ut igen. Helt utfattig levde familjen i ett rum. Där föddes det fjärde barnet den 5 november, en pojke som fick namnet Edmund Heinrich Guy. Det sista namnet fick han eftersom han föddes på Guy Fawkes Day då engelsmännen firar ett attentatsförsök mot Towern 1605.” (s. 28)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s