Michail Bakunin om spiritismen

BakuninFörfattaren Jan Fridegård var en övertygad spiritist, det vill säga han trodde att de levande kunde samtala med de döda. Fridegårds dotter bor i Uppsala och vi har haft en del kontakt. I min självkritiska småskrift, En opieätares bekännelser (augusti 2012), skriver jag:

”Jan Fridegårds dotter, Aase Fridegård, bor i Salabacke i Uppsala. En gång berättade hon en historia om sin far för mig. Han hade legat sömnlös och orolig på natten. Så gick han ut, plockade en ros och lade den på sin mors grav. När han först lärde känna spiritismen var han skeptisk. Men han gick med på att närvara vid en seans. Så sade mediet: ‘Det är jag, din mor’. Jan var fortfarande misstrogen. Då sade mediet: ‘Minns du när du lade en ros på min grav?’ Fridegård blev skakad. Efter denna upplevelse blev han övertygad om spiritismens sanning. Är spiritismen ett opium?” (s. 33)

Ja, den är ett opium, det vill säga, den är behaglig och mildrar dödsskräcken. Men är den en opiedröm, en inbillning? Det vet jag inte med säkerhet. Kanske är den det delvis, till och med till stor del. Jag har själv haft besynnerliga erfarenheter. Låt mig säga så här: jag är djupt skeptisk, men jag vill inte förneka. Jag är alltså långt ifrån lika övertygad som Jan Fridegård. Men jag är, och har länge varit, fascinerad av spiritismen, och kommer att fortsätta att studera den. Den är intressant som kulturfenomen oavsett dess sanningshalt.

Fridegård betraktade spiritismen som ett slags ”socialistisk andlighet”. I boken Den gåtfulla vägen (1963) hyllar en av spiritismens store föregångare, fransmannen Allan Kardec (1804-1869), som talade om fullständig demokratisk rättvisa på ”andra sidan”.

”Hur hans tankar nådde in bland det då arma och illa behandlade franska folkdjupet bevisas av att en stor skara arbetare i sina arbetskläder kom till hans jordfästning, och deras ledare tackade den bortgångne för det hopp, för att inte säga den visshet han givit dem.” (s. 18)

Anarkisten Bakunin är inte ett dugg imponerad av spiritismen. För honom är det bara ett nyare uttryck för gamla vanföreställningar. I sin antireligiösa stridsskrift Gud och staten, publicerad första gången 1882, sex år efter författarens död, skriver han:

”Under sådana omständigheter har det absurda knappt hunnit slås ned av det sunda förnuftets svärdshugg förrän det genast föds på nytt i en ny och inte mindre vanvettig form. Så länge roten till alla de absurditeter som plågar världen, tron på Gud, förblir oskadd, kommer den aldrig att upphöra att skjuta nya skott. Det är därför som spiritismen i våra dagar, i vissa kretsar inom den högre societeten, har en benägenhet att inrätta sig i kristendomens ruiner.” (Gud och staten, Federativs förlag, 1995, s. 38)

”’Jag tror inte bara på det absurda; jag tror på det just därför att och framför allt därför att det är absurt.’ Det är på detta sätt som många framstående och upplysta människor i våra dagar tror på den animaliska magnetismen, på spiritismen, på bordsdans – min Gud, varför gå så långt? – det är därför man ännu tror på kristendomen, på idealismen, på Gud.” (s. 105)

Bakunins skrift innehåller trots sitt raseri och sina generaliseringar flera intressanta iakttagelser som jämförelser mellan grekisk och romersk kultur, orsakerna till kristendomens spridning under antiken, människans evolution och tankar om varför förnuftiga människor är religiösa. Dessutom finner man däri Bakunins tolkning av myten om syndafallet, som han ser som det första upproret.

Köp En opieätares bekännelser här

Läs:

Spiritism och darwinism

Spiritism och socialism

Jan Fridegårds gåtfulla väg

Anteckning rörande höger- och vänsteresoterism

Aase Fridegård berättar om sin pappa

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s