Antisemitiska konspirationsteorier

Ivan OljelundNär jag intervjuades i Upsala Nya Tidning den 15 september 2012 fick jag frågan om vad jag ska göra nu. Jag svarade: ”Säkert är att jag ska skriva, bedriva upplysning och ordna möten om exempelvis antisemitismen. Och jag ska seriöst sätta mig in i Förintelsen.”

Som ett led i detta arbete, att själv studera antisemitismen och Förintelsen, och att upplysa mina medmänniskor om mina resultat, tänker jag publicera ett antal utdrag ur antologin Mot antisemitismen. Svenska författare uttala sig, utgiven 1943. I inledningen skriver redaktören Daniel Brick:

”I medvetande om att något mera verkningsfullt måste göras för att bemöta den outtröttliga antisemitiska hatpropaganda, som grasserar även i vårt land, vände jag mig till våra författare, huvudsakligen de skönlitterära, med en vädjan om deras utlåtande om judehatet.”

En av författarna som lämnat bidrag till antologin är arbetarförfattaren Ivan Oljelund (1892-1978). På sidorna 68 till 71 berättar han om en glödande antisemit han känt, som tillhörde den ungsocialistiska rörelsen. De antisemitiska konspirationsteorier Oljelund berättar om ser nästan exakt likadana ut idag många decennier senare. Det är bara att söka på nätet så hittar man dem.

”Jag har personligen träffat bara en enda glödande antisemit i mina dar. Det var under första världskrigets sista år. Det var en studerad, beläst, berest och begåvad ung man, som tillhörde den ungsocialistiska rörelsen. Han kom från borgarklassen, men vi tyckte inte mindre om honom för det, kanske något mera. Han hade kunskaper, ett varmt hjärta och en brinnande övertygelse, samt en mycket god penna. Men det mesta han skrev om judarna måste vi stoppa, vi som närmare hade hand om det tryckta ordet. Vi tyckte det var för befängt.

Han hade alldeles blandat ihop kapitalet och kapitalismen, som vi alltid gav våra glatta lag, med judarna och judendomen. Bakom världskapitalismen såg han en handfull judar med dess världsomspännande guldtrådar kring varje finger. Kriget var judarnas verk. Det blev ingen fred på jorden eller rättvisa i samhället så länge judarna tilläts ha det minsta inflytande. De ville lägga hela mänskligheten i träldom efter en hemlig plan. Deras avsikt var att upprätta en världsregering, bestående av några få internationella judar. De hade den för övrigt redan, men i största hemlighet. De regerade nämligen världen genom bankinstitutionen. De existerande regeringarna var bara deras nickedockor. Men denna dolda juderegering skulle enligt judisk avsikt en gång framträda öppet. Judarna var det ’utvalda’ folket.

Han ägde och läste mycket antisemitisk litteratur. Och naturligtvis saknades inte de beryktade ’Zions vises protokoll’, som flerfaldiga gånger, senast i Bern 1935, avslöjats som ett erbarmligt falsarium, hopskrivet av den gamla tsaristiska regimens hemliga polis i provokationssyfte. Detta ’löjliga svammel’, som domaren i Berndomstolen kallade dem, trodde han på. Hans klara huvud var på den punkten alldeles omedgörligt. Ty naturligtvis förde vi våldsamma debatter om de där sakerna. Vår vänskap grumlades dock inte av de olika åsikterna. För min del kunde jag aldrig ta honom på allvar.

Den goda ungdomsvännen är numera avliden, men många, många gånger har jag haft anledning att tänka på honom. Vem kunde tro att hans tokiga och fanatiska antisemitism helt snart skulle uttrumpetas som den världshistoriska skiljelinjen i en världsstrid? Något så vrickat kunde man inte föreställa sig. Jag har svårt att tänka mig att han ens själv numera varit med på noterna.”

Oljelund fortsätter att berätta om antisemitismen i Nazityskland, konspirationsteoriernas orimlighet och det pågående världskriget.

Om min egen uppgörelse med gamla förvillelser kan man läsa i den självbiografiska och självkritiska småskriften En opieätares bekännelser. Köp den här

Annonser

4 reaktioner på ”Antisemitiska konspirationsteorier

 1. DZ

  Det är nu snart 80 år sedan boken du refererar gavs ut. Jag vet inte om det finns någon i dag som tror bokstavligen på ”Sions vises protokoll”, som ju är en av de mest klassiska konspirationsteorierna. Gödd av det stora antalet personer med judisk härstamning som sedan länge jobbat inom bank- och finanssektorn. Det var nämligen ofta den enda sysselsättningen som stod till buds, eftersom andra skrån effektivt stängde ute judarna.

  Men att många med gemensamma sociala och kulturella intressen samlas på ett ställe innebär ju inte att det är någon konspiration. Naturligtvis är det heller inget bevis på motsatsen. Utan det kan, som mycket här i världen, förklaras genom att man studerar de historiska omständigheterna, vilket är något helt annat än att lusläsa snart sekelgamla politiska pamfletter.

 2. Jo det finns gott om foliehattar än idag. Definitivt.

  En teori som jag lärt och närt genom att läsa biografier över betydande personer under 1900-talet, är den om de tyska officererna.
  Om jag är konspirationsteoretiker av foliehattstyp, därför att jag läst vad folk beskriver, de som var med, är osäkert.

  Såhär var det.

  1945 började den amerikanska underrättelsetjänsten att jaga tyska nazister över hela europa och plocka in dem i läger, förhöra dem och skicka dem till krigsrättegångar om de fick substans för åtal.

  Ungefär samtidigt, hade Stalin fått ett problem. Östtyskland.
  Han hade språkproblem. Hur skulle han skapa en polimakt för att hålla ordning på östyskarna? Han kunde inte gärna använda rysktalande människor.

  Han löste detta. Och lösningen fick de amerikanska strategerna att tänka om. Han tog helt enkelt in folk från sina fångläger med minst officers gradbeteckning. Han lät förhöra dem, och var de intresserade och lämpliga för uppgiften fick de tjänst som poliser i det nya DDR.

  Amerikanarna insåg att dessa officerer var ju guld värda. De var bra militärer. De kunde istället uppmuntras och bli dugliga inom den amerikanska krigsmakten.

  Att detta skedde ungefär samtidigt som atombombaren Truman blev president, kanske inte är så konstigt. Det som skedde härefter på 50-talet var just en närmast nazistisk fobisk kommunistskräck i USA. Vi fick Koreakrig och Vietnamkrig, vidare utfördes en lång rad illdåd på den Sydamerikanska kontinenten mot socialister och kommunister.
  Mot folk som hade humanismen som rättesnöre, men hade blivit bedragna av Stalins många förräderier mot sitt folk. (det var inte Stalin som vann över tyskarna, det var den röda armén. TROTS att Stalin låtit mörda nästan hela sin officerskår. Trotskj bildade som bekan armén, och denna lät Stalin mörda 1940, samtidigt som han var i förbund med Hitler. Trots dessa illdåd förtränger kommunister Stalins illdåd än idag. Men frågan är inte Stalin. Frågan är varför denna fobiska kommunistskräck? Som om KAPITALISMNEN vore ett alternativ för framtiden, så är kommunisken isåfall bättre. Min teori är att det hänger ihop med importen av tyska officerer till USA 1945 och framåt.

  En annan intressant notering är ju dessutom: Hur demokratiskt socialistiskt var egentligen Öst-Tyskaland om landet drevs av gamla Gestapogubbar?
  Ingen tycks någonsin ha gjort kopplingen STASI – Gestapo…

 3. Sixten Andréasson

  Ja,Lars Ahlström, det var ett riktigt exempel på en konspirationsteori. Som sig bör helt utan rim och reson!

 4. Pingback: Förintelsens minnesdag | Nya Il Convito

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s