Johan Hakelius på rätt väg i Syrienfrågan

Johan HakeliusDen konservative författaren och debattören Johan Hakelius har i en kolumn i tidningen Affärsvärlden, ”Sanna kolonialherrar” (26/2 2013), visat att han är på rätt väg i Syrienfrågan. Vad innebär konkret kraven från en del högljudda journalister och ledarskribenter om att ”vi bör göra något”?

”Missförstå mig inte. På frågan ‘skall jag taga vara på min broder?’  är det principiella svaret förstås ‘ja’. Men vad kan ”taga vara på sin broder” innebära i fallet Syrien, annat än att mer eller mindre direkt kasta sig in i ett ursinnigt inbördeskrig? Om det är så – det vill säga att vi ska ta vara på vår broder genom att frejdigt slå ihjäl våra bröder – är svaret då lika självklart? Och om de bröder vi ska ta vara på tillhör brödraskap med förkärlek för självmordsbombare, jihad och att slå in kvinnor i heltäckande säck, är det då självklart att det rör sig om våra bröder? Och om bröderna vänder sig mot oss, för att vi försöker hjälpa?

Hur säkra är vi förresten på att skiljelinjen i Syrien går mellan en stor folklig och frihetsälskande majoritet och en ensam, hänsynslös och sadistisk despot? Att Assad är folkmördare innebär inte att han saknar stöd, inte heller att ryssarna nödvändigtvis har fel när de varnar för att låta islamistiska extremister bygga en bas på tröskeln till Europa.”

Läs kolumnen i sin helhet här

Kanske har Hakelius, liksom Per Gahrton, läst min bok Den syriska tragedin, och däri fått hjälp att nyansera sin bild av konflikten i Syrien? Köp den här

Läs:

Expressen recenserar Den syriska tragedin

Per Gahrton tycker att man ska läsa min bok Den syriska tragedin

Tidningen Kulturen recenserar Den syriska tragedin

(Det finns fler recensioner och kommentarer i Nya Il Convito. Sök på ”Syrien”)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s