Jan Fridegårds gåtfulla väg

Jan FridegårdHäromdagen tog jag en fika på stan med Aase Fridegård. Hon gav mig en utgåva av sin pappas bok Den gåtfulla vägen. Hon och hennes latinamerikanske make Penayo tryckte den själva 2002. Den kom ut första gången 1963. Jag sträckläste den igår kväll. Kunde inte lägga den ifrån mig.

Fridegård framträder här som en helt övertygad spiritist. Han skildrar seanser och samtal med döda. Jag har pratat en del med hans dotter och hon har berättat om detta för mig, men först nu förstår jag vidden av Fridegårds engagemang i spritismen. I min självbiografiska och självkritiska småskrift, En opieätares bekännelser (augusti 2012), skriver jag:

”Jan Fridegårds dotter, Aase Fridegård, bor i Salabacke i Uppsala. En gång berättade hon en historia om sin far för mig. Han hade legat sömnlös och orolig på natten. Så gick han ut, plockade en ros och lade den på sin mors grav. När han först lärde känna spiritismen var han skeptisk. Men han gick med på att närvara vid en seans. Så sade mediet: ‘Det är jag, din mor’. Jan var fortfarande misstrogen. Då sade mediet: ‘Minns du när du lade en ros på min grav?’ Fridegård blev skakad. Efter denna upplevelse blev han övertygad om spiritismens sanning. Är spiritismen ett opium?” (s. 33)

Ja, den är ett opium, det vill säga, den är behaglig och mildrar dödsskräcken. Men är den en opiedröm, en inbillning? Det vet jag inte med säkerhet. Kanske är den det delvis, till och med till stor del. Jag har själv haft besynnerliga erfarenheter. Låt mig säga så här: jag är djupt skeptisk, men jag vill inte förneka. Jag är alltså långt ifrån lika övertygad som Jan Fridegård. Men jag är, och har länge varit, fascinerad av spiritismen, och kommer att fortsätta att studera den.

Fridegård är en mycket självutlämnande författare. Han har garden nere. Det är svårt att inte känna för statarpojken som satt i stugan och grubblade på vad han skulle bli. Han mötte ingen förståelse för sina grubblerier och sitt bokintresse, snarare hån. Han började redan som barn ana en ”andra sida” samtidigt som han avskydde den religion som förkunnades i kyrkor och missionshus.

Seans”Sedan barndomen”, skriver han, ”har jag aldrig kunnat tänka mig att jordelivet har ett så snöpligt och sorgligt slut som vår så kallade religion bjuder på från kyrka och skolsal. Så skrämmande fattigt, så fullt av hotelser och plågor och elände av alla de slag för ‘synder’ som vi inte ens begått själva utan tagit i arv från förfäder. Och jag har aldrig kunnat avundas de ‘utvalda’ eller dem som snarare utvalt sig själva, det högerparti de tydligen tänkt sig bilda i himmelen. Ja, eftersom adel och andra som haft gott om de jordiska rikedomarna alltid suttit längst fram i kyrkan.

Att vifta med en palmkvist, riva på en harpa och sjunga Guds lov i evighet har alltid synts mig ännu hemskare än ‘den goa värmen’. Och vilken Gud skulle behöva denna idiotiska hyllning – han vore ju mera maktlysten, rå och enfaldig än de som styr våra öden i dag – sådana som alltid haft makten, den kyrkliga såväl som den politiska och militära. Massmördare, gangsters, monster i människohamn.” (s. 14)

Fridegård ger uttryck för en slags ”socialistisk andlighet”. Han hyllar en av spiritismens store föregångare, Allan Kardec (1804-1869), som talade om fullständig demokratisk rättvisa på ”andra sidan”.

”Hur hans tankar nådde in bland det då arma och illa behandlade franska folkdjupet bevisas av att en stor skara arbetare i sina arbetskläder kom till hans jordfästning, och deras ledare tackade den bortgångne för det hopp, för att inte säga den visshet han givit dem.” (s. 18)

Det finns mycket i Den gåtfulla vägen som är värt att citera här på bloggen och fundera över. Jag får ta det i andra sammanhang vad det lider.

Köp En opieätares bekännelser här

Läs en kort intervju med Aase Fridegård här

Annonser

En reaktion på ”Jan Fridegårds gåtfulla väg

  1. Pingback: Michail Bakunin om spiritismen | Nya Il Convito

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s