Ny recension av ”Den syriska tragedin”

Simon O. Pettersson, fil. kand i tyska och fri skribent, recenserar Den syriska tragedin för Tidningen Kulturen. Här är några klipp ur Petterssons recension:

”Mohamed Omar har efter sin tid som ‘islamist’ gjort en ärlig och rakryggad avbön från dessa åsikter, och är nu istället övertygad anti-islamist, och särskilt kritisk mot den hårdföra islamism som kallas wahhabism (efter grundaren Muhammed ibn Abd al-wahhab som levde i Saudiarabien på 1700-talet). Ett sådant patos genomsyrar denna bok. Omar menar att det syriska upproret domineras av wahhabitiska fundamentalister, och att den terror de åsamkat den syriska befolkningen fullkomligt förtigits i västerländsk media. En bakgrund till fundamentalismen uppkomst i Syrien tecknas, där det muslimska brödraskapet i Syriens grundade 1944 är en av huvudpunkterna.

Mediekritiken riktar sig också mot beroendet av Al-Jazeera, vars uppgifter alltför ofta okritiskt kolporterats av västerländsk media utan någon tanke på att TV-kanalen i hög grad tjänar regimen i Qatar, där den har sitt säte, och dess intressen. För att visa vad wahhabismen är ges en kort introduktion till olika inriktningar inom islam. En bärande tanke är att det inte finns någon äkta eller ren islam, utan att t.ex. alawiternas islamtolkning har samma rätt att kallas islam som wahhabiternas. Utförligt diskuteras också wahhabismens inflytande i Sverige och framförallt i de svenska moskéerna, vilka inte sällan blivit till propagandamegafoner för denna inriktning av islam.”

”I huvudsak måste man tycka det är en välbehövlig, intressant och välskriven nyansering av den gängse mediebilden. På några punkter divergerar emellertid recensentens och författarens åsikter tydligt. Omar vill gärna, kanske litet påverkad av marxistisk historieanalys, se rationella intressen, såsom USA-imperialismen, ett av Omar frekvent använt begrepp, bakom de politiska processerna. Människans rationalitet bör aldrig överdrivas, och det är i allmänhet mycket svårt att bedöma varför människor gör som de gör under det att de gör det. Först i skymningen flyger Minervas uggla.

Men som sagt: en viktig och intressant bok, som man hoppas kommer att läsas av en och annan journalist och opinionsbildare, och som också visar att Mohamed Omar är tillbaka på allvar efter att ha undanröjt sina irrbloss. Det behövs – det är på många sätt en unik röst i den svenska offentligheten.”

Läs recensionen i sin helhet här

Köp Den syriska tragedin här

Annonser

En reaktion på ”Ny recension av ”Den syriska tragedin”

  1. Pingback: Johan Hakelius på rätt väg i Syrienfrågan | Nya Il Convito

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s