Ny recension av ”Den syriska tragedin”

Den kringresande sociologen Gustaf Redemo har skrivit vad han tycker om Den syriska tragedin, som kom ut den 10 december i år (inte den bäste tiden att släppa en bok, men det har sina orsaker). Nedan följer några rader ur Redemos recension:

”Den stora fienden är Saudiarabien som med oljepengar sprider wahabismen eller salafismen över världen. Det är en ytterst konservativ islam som hävdar att islam inte är det stora träd av olika slags sätt att begrunda koranen och livet som verkligheten uppvisar.

Syrien, enligt Omar, har blivit en bricka i ett försök för Saudiarabien att utöka sin makt på halvön och samtidigt bräcka den shiitiska halvmånen som sträcker sig från Iran, in i Irak, genom Syrien och till Hizbollah i Libanon. Om Assad faller kommer Hizbollah att isoleras och dess hot mot Israel kommer att oskadliggöras.

Det är här som Israel, USA och Saudiarabien möts. Saudierna vill besegra shiiterna och göra Arabiska halvön sunnitisk. Israel vill avvärja hotet från norr som de fick känna på 2006. USA vill ha ett stabilt Mellanöstern med Saudiarabien som säker oljeleverantör.

Västs ovilja att stöta sig med landet visar sig t.ex. i mediaskuggan över Bahrain, menar Omar, där den shiitiska befolkningen kämpar mot kungahuset och där saudiskt pansar gick in.

Den arabiska våren är misslyckad, hävdar Omar. Det som började som en våg av protest mot orättvisor kapades av fundamentalister som var bättre organiserade och utnyttjade den öppning som skapades när de sekulära diktatorerna föll. Samtidigt är det farligt att föra ihop de olika det som skett och sker i de olika länderna en enhet.”

”Omar har gjort en hel del uttalanden som är som att begå offentlig harakiri i den ankdam som Sveriges media är. Men trots att han är en omstridd person, ska det inte hindra läsaren från att ta till sig det han skriver i Den syriska tragedin. Förutom en bit i mitten är det en kort, välskriven och informativ debattbok.”

Läs recensionen i sin helhet här

En längre version av recensionen har publicerats i Tidningen Kulturen

Köp boken här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s