Baathisterna förbättrade kvinnans ställning

Mellanöstern i närbildI boken Mellanöstern i närbild (1970) skriver journalisten Mark Lippold om hur de syriska baathisterna förbättrade kvinnans ställning, något som jag också nämner i min egen nyutkomna bok Den syriska tragedin. Få muslimska länder kan uppvisa samma framsteg för kvinnorna som Syrien, även om det ligger långt efter europeiska länder. Dessa framsteg har provocerat fundamentalisterna och är en bidragande orsak till det missnöje som då och då lett till reaktionära, fundamentalistiska revolter i Syrien, varav den senaste under den så kallade ”arabiska våren”.

”Lika säkert är emellertid att den socialistiska regimen [Baathregeringen] ytterligare förbättrat de syriska kvinnornas ställning. De inte bara har fått rösträtt och får vara med i de frivilliga försvarsorganisationerna. Alla Syriens flickor går i skola, vidareutbildningen är säkrad och vid universitetet i Damaskus träffar man många kvinnliga studenter. Baathregenterna har också sett till att kvinnan deltar i det offentliga livet, hon intar en anmärkningsvärt stark position inom sjuk- och hälsovården och särskilda lagar skyddar den förvärvsarbetande kvinnan och modern.

Borta är haremet och månggiftet. Den syriske mannen har varken råd eller lust att försörja flera hustrur. Till och med bland beduinerna övergår man alltmer till monogami. En annan sak är att kvinnoemancipationen nått längst i storstäderna medan landsortskvinnorna fortfarande håller sig i bakgrunden. Generellt sett har den syriska kvinnan ännu inte uppnått sina västerländska systrars frihet men det är faktiskt mindre lagstiftarnas fel än ofta religiöst betingade traditioners.

Religionen är en av punkterna där baathistregimen tvingats skynda långsamt. 85 procent av syrierna är muslimer, återstående femton procent kristna av skilda schatteringar. Muhammedanerna har aldrig ens funderat på att bryta med sin religion. Den dagen baathisterna försöker slå sönder den religiösa basen riskerar de allmänt uppror. I stället går man försiktigt fram. Skolundervisningen befrias efter hand från religiösa inslag. Radioprogrammmen omfattar endast undantagsvis religiösa ämnen. Ändå skyndar varje fredag tusentals troende muslimer till den världsberömda Omajadmoskén för att anropa Allah.

Socialisternas reformarbete fortsätter. Skolplikten omfattar alla barn i åldern 6 till 11 år. Vid sidan om grundskolan och läroverken finns lantbruks-, handels-, veterinär- och lärarutbildningsanstalter. Och det säger en del att hälften av alla högskoleelever i Syrien är flickor.” (s. 122)

Boken Den syriska tragedin ifrågasätter den förenklade mediabilden av den syriska konflikten och belyser bl. a. den religiösa fundamentalismens roll samt USA-imperialismens geopolitiska intressen. Den finns att köpa här

Annonser

En reaktion på ”Baathisterna förbättrade kvinnans ställning

  1. Pingback: Motvallsbloggen » Det kristna EU och det superkristna USA stödjer salafister som mördar, massakrerar och fördriver kristna från Syrien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s