Kväll på Grand Hotell

Grand Hotell 1Ikväll släpptes den nya boken Den syriska tragedin (Aguéli förlag) på Grand Hotell Hörnan, ett trevligt tillhåll i Uppsala, granne med vårt nuvarande frimurarpalats (Gamla Riks- bankshuset). Hotellet var ett raggarnäste på 70-talet har jag hört.

Jag läser just nu Stefan Lindgrens Leninbiografi (Fischer 1999). Stefan är slavist och antiimperialistisk författare och aktivist. Han är en av de personer som jag intervjuar i boken. I intervjun talar han bland annat om Rysslands förhållande till Syrien. I biografin finner jag många värdefulla uppgifter, som att Lenins mor hade rötter i Uppsala!

”Lenins mormor hette Grosschopf som ogift, och var dotter till en tysk man och en svensk kvinna, Anna Beata Öhrstedt. Så kom det sig att Lenins mor faktiskt var lutheranskt uppfostrad. Hon hade svårt för ortodoxin [den ryska] och dess ritualer, gick inte i kyrkan och bad bara någon enstaka gång när barnen var sjuka.

Anna Beata gifte sig med den framgångsrike tyske köpmannen Johan Grosschopf i Petersburg 1793. Hon var svenska både på fädernet och mödernet. Hennes far, Carl Fredrik Öhrstedt, var guldsmed i S:t Petersburg, född 1741 i Uppsala och son till en handsmakare.” (s. 11)

Vi var ett litet sällskap om sju (en av oss knäpper fotot) som diskuterade i stort sett allt förutom Syrien (hm … det är inte helt sant, några ord yppades). Det var snabba kast mellan Shakespeare, Lenin och Jesus och Jan Myrdal. Vi hade hemskt trevligt, men saknade damerna.

Imorgon kl 19.00 (tisdag 11/12) har föreningen Folket i Bild/Kulturfront möte i Missionskyrkan, S:t Olofsgatan 40 i Uppsala. Temat är yttrandefrihet. Bakgrunden är att Aftonbladet ska pröva gränserna för lagen om hets mot folkgrupp. Läs mer här

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s