Isaac Deutscher besökte Uppsala

Isaac Deutscher i UppsalaIsaac Deutscher (1907-1967) var en polsk-judisk författare och marxist, som flyttade till England vid andra världskrigets utbrott. Deutscher studerade litteratur, historia och filosofi som extramural student vid universitetet i Kraków. Vid arton års ålder lämnade han Kraków och flyttade till Warszawa där han studerade filosofi och ekonomi och blev även marxist.

Han har även besökt Uppsala. I studenttidningen Ergo nr 16/1966 hittade jag följande notis:

”Isaac Deutscher till Uppsala

Den kände historikern Isaac Deutscher kommer på söndag (11/12) kl. 19.30 i S:t Olofssalen, S:t Olofsgatan 50, att informera om den internationella krigsförbrytartribunalen, som konstituerades den 13-16 nov. i London.

Tribunalen har sammankallats av filosofen Bertrand Russel och består av en rad internationellt kända politiker, vetenskapsmän och kulturpersonligheter: Jean Paul Satre, Simone de Beauvoir, president Lazaro Cardenas, Stokely Carmichael, Josue de Castro, Vladimir Dedijer, Isaac Deutscher, Danilo Dolci, Laurent Schwartz, Peter Weiss och den japanske nobelpristagaren Sakata.

Tribunalen kommer att med stöd av omfattande vittnesmål från Vietnam kartlägga USA:s krigsförbrytelser enligt bl. a. FN-stadgan och förutspås av många bli av historisk betydelse.

Förutom Isaac Deutscher kommer Bertrand Russels sekreterare Ralph Schoenmann att rapportera från sitt nyligen avslutade besök i Nord-Vietnam. Vidare kommer David Dellinger och Stokely Carmichaels sekreterare Courtland Cox att medverka.

Bakom arrangemangen står Clarté, FNL-kommittén, Fredsföreningen, Laboremus, Verdandi, Liberala Studentklubben, (Centerstud., Syndikalistiska Studen. fören.).”

Isaac DeutscherI boken Fundamentalisternas kamp (Ordfront, 2003) nämner Tariq Ali Deutscher i ett resonemang om huruvida det är möjligt att vara en ateistisk muslim.

”För att undvika varje missförstånd behövs en kort bekännelse. Religiösa föreställningar har aldrig spelat någon roll i mitt liv. Från fem eller sex års ålder var jag agnostiker. Vid tolv blev jag benhård ateist och har så förblivit, i likhet med många av mina barndomsvänner. Men jag uppfostrades i den muslimska kulturen och den har berikat mitt liv. Det är fullt möjligt att ingå i en kultur utan att vara troende.

Historikern Isaac Deutscher brukade beteckna sig som icke-judisk jude och identifiera sig med en lång tradition av intellektuell skepsis som symboliseras av Spinoza, Freud och Marx. Jag har tänkt en del på detta och ibland beskrivit mig som icke-muslimsk muslim, men beteckningen låter inte så bra. Den är en smula märklig.” (s. 38)

Läs:

Sverigedemokraternas islamofobi är kontraproduktiv

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s