African Students Association i Uppsala

African Students AssociationFörsta sidan av studenternas tidning Ergo nr 11/1967 finns en bild på tre representanter för African Students Association i Uppsala. Belev Makonnen, ordförande, Ernest Taylor, informationssekreterare och Isaac Nyambok, sekreterare för litteraturfrågor. Föreningen presenteras på sidan 5 i tidningen.

Min pappa kom från Kenya till Uppsala i juni 1966 som Sida-stipendiat för att läsa marklära. Han var medlem i African Students Association som höll till på International Club/International Centre på Rackarbergsgatan 10. Föreningen erbjöd förutom trevlig samvaro ambitiösa program. I november 1967 besöktes den av Black Power-ideologen Stokely Carmichael. Pappa var där och lyssnade och köpte även ett exemplar av Carmichaels nyutkomna bok Black Power – The Politics of Liberation of America

Så här presenteras föreningen i Ergo nr 11/1967:

”African Students Association med initialerna ASA startade sin verksamhet i Uppsala 1963. En liknande förening hade då existerat en tid i Stockholm. Från början hade föreningen endast ett tjugotal medlemmar men antalet har nu stigit till 58. (Totalt finns det ungefär 120 afrikanska stipendiater i Uppsala).”

”Syftet med African Students Association är att skapa kontakt mellan de afrikanska stipendiaterna i Uppsala. Det är inte en politisk förening, men man har politiska diskussioner och studier som en mycket viktig del av programmet. Dessutom ägnar man sig åt olika sociala aktiviteter och sport, t. ex. fotboll.”

”Ambassadören för Tanzania har varit i Uppsala och talat om den ekonomiska utvecklingen i sitt hemland och nyligen har man haft ett föredrag om Nigeria av en professor från Ibadan …”

”Som lokal för sin verksamhet får man använda ’International Centre’ på Rackarbergsgatan. För att finansiera sin verksamhet är man mest hänvisad till medlemsavgifter. Ett annat sätt som man ibland har utnyttjat, är att anordna olika slags nöjesaftnar och det har skett under sommaren.”

”’Svenskarna förstår ofta inte att vi kommer från helt olika länder’, säger en av ASA:s medlemmar. ’Det kan var skillnader i bakgrunden som är lika stora som skillnaderna mellan Sverige och Spanien till exempel. Men vi vill undvika att delas upp i små grupper och därför måste vi samlas och lära känna varann och försöka komma fram till gemensamma ståndpunkter’”.

I Ergo nr 1/1968 skrivs det om klagomål från hyresgäster på Rackarbergsgatan. ”Klagomålen har koncentrerats till eller berott på dansernas mångfald i lokalen.”

Läs:

Mamma och pappa 1968

Stokely Carmichael talade i universitetsaulan

International Club på Rackarbergsgatan 10

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s