”Syriska kvinnor är modiga!” Samtal med Fadia Restom

Fadia Restom är bosatt i Jönköping och arbetar som ekonom på landstinget. Hon är född och uppvuxen i en kristen familj i Aleppo och kom till Sverige på 1990-talet. På en demonstration den 10 november 2012 höll hon ett brandtal med fokus på kvinnornas situation. Det spelades in på video och spreds bland aktivister.

Fadia sprudlar av energi och entusiasm och har under hela krisen synts överallt på nätet för att bilda opinion mot vad hon uppfattar som ett i grunden imperialistiskt angrepp på Syrien, ja, hon är förmodligen av de mer kända nätprofilerna inom den växande solidaritetsrörelsen. Hon ser det som sin huvuduppgift att avslöja oppositionens ultrakonservativa och kvinnofientliga karaktär.

”Svenska medier granskar inte oppositionens ideologi”, säger hon, när vi träffas på ett café i Stockholm en vecka efter Jönköpingsdemonstrationen. Hon är i huvudstaden för att uträtta ett ärende. ”Det sitter fundamentalister i tevesofforna och pratar om demokrati och frihet, men de får inga frågor om vad de egentligen menar. Tyvärr är det så att de bara använder fina ord, men de menar inte samma sak som man gör här i västvärlden. Journalister borde fråga dem vad dessa fundamentalister anser om kvinnors rättigheter. Ska en kvinna ha rätt att ta ut skilsmässa? Har hon rätt att resa utan sin mans tillstånd? Måste en kvinna beslöja sig eller ska det vara frivilligt? Får en kvinna ärva lika mycket efter sina föräldrar som en man? De får inga frågor alls. Jag tycker det är märkligt. Sanningen är att vad vanliga svenskar tycker är dåligt i Assads Syrien inte är samma sak som fundamentalisterna tycker är dåligt. Vi måste tala om vad fundamentalisterna tycker, för det är fundamentalisterna som är majoriteten inom den opposition [dvs. den opposition som vill störta staten, inte den reformistiska]. Dessa människor tycker att Syrien är dåligt eftersom kvinnan har för stor frihet. De tycker att Syrien är dåligt eftersom kristna och alawiter och andra ’otrogna’ är lika mycket värda som andra syrier. De är upprörda över blandade skolor för både tjejer och killar. Det som de flesta svenskar skulle tycka är bra i Syrien är precis det som fundamentalisterna tycker är dåligt.”

Hon är en heltidsarbetande mamma och det är helt otroligt hur hon orkar vara så engagerad och flitig. ”Jag orkar för att jag måste göra det. Det gör så ont i mig att se mitt land förstöras. Hur allt vi kvinnor kämpat för i hundra år bara krossas framför ögonen på mig. Dessutom med USA och västvärldens hjälp, de som påstår att de bryr sig om kvinnors rättigheter.” Det imponerar på mig att trots allt hemskt som händer i Syrien, allt som upprör och bekymrar, kan hon vara så glad och positiv. ”Hur gör du för att hålla humöret uppe?”, frågar jag. ”Jag vet inte. Jag bara är sådan”, säger hon med ett skratt. ”Om du tycker det är konstigt att jag kan vara glad, tänk då på människorna i Syrien som fortfarande kan skämta och skoja med varandra trots att deras familjemedlemmar, grannar och vänner dödas”.

Fadia berättar om Daraa, staden där upproret började. Hon visar ett videoklipp filmat i en moské. Det visar en imam som predikar. Han är arg för att regeringen har byggt i skolor i trakten. Flickorna som går i skolorna klär sig oanständigt, påstår han. Imamen säger att dessa skolor är ett led i den sekulära regeringens politik att ”förstöra muslimernas moral”. Det var denna typ av predikningar av ultrakonservativa imamer som skapade upprorsstämningen i Daraa och förmådde barn och ungdomar att klottra slagord på väggarna, säger Fadia. Jag frågar henne om rebellstyrkornas religiösa sammansättning. Finns det kristna bland dem? ”Nej”, säger Fadia. ”Rebellerna är fundamentalistiska sunniter. Det finns inga kristna rebeller”.

På demonstrationen i Jönköping visade Fadia upp stora bilder på kvinnliga författare, ministrar och föreningsaktiva, från så långt tillbaka som till 1920-talet. ”Så här ser kvinnorna i Syrien ut”, sade hon. Bilderna visar självständiga, studerande och arbetande kvinnor. ”Syriska kvinnor är modiga!” är en fras hon upprepar flera gånger under sitt tal. Denna frihet, som syriska kvinnor har kämpat för, är hotad av upproret, och Syrien riskerar att förvandlas till ett nytt Saudiarabien där kvinnor måste täcka sina ansikten, ja, där de pryglas och stenas. ”Vi vill inte ha wahhabiter i vårt land!” ropar Fadia och publiken jublar. ”I Syrien finns det kvinnliga ministrar och parlamentsledamöter”, säger Fadia. ”Det finns det inte i Saudiarabien. Vad menar den saudiska diktaturen med ’frihet’? Vad menar det muslimska brödraskapet med ’frihet’? Jag vill veta”. Jag frågor om vad hon vet om förstörelsen av kyrkor. Hon berättar då att kyrkan som hon gick till som barn har förvandlats till en ruin. Fanatiska rebeller slog sönder alla bilder och statyer eftersom dessa är hädiska enligt wahhabismen. De brände sedan ner hela kyrkan.

Fadia är noga med att påpeka att hon inte har någonting emot sunnimuslimer. Det finns många fredliga, moderna och toleranta sunnimuslimer, säger hon. Problemet är fundamentalismen. En sunnitisk imam som hon har stor respekt för är Ahmad Hassoun, Syriens mufti, som gjort mycket för att motverka fundamentalism och intolerans. Mufti är ungefär islams motsvarighet till ärkebiskop.

Demonstrationen i Jönköping var ovanlig på så sätt att lokalradion var där och rapporterade ganska objektivt. I inslaget kallades den syriska regeringen för ”regering” och inte ”regim”, vilket är ett framsteg. Radion citerade också en annan av talarna på mötet, Erik Anderson från tidningen Proletären, som sade: ”Jag ser ett stort kvinnligt deltagande på den här demonstrationen, inte undra på det, de syriska kvinnorna vill inte ha det som i Saudiarabien”.

Läs:

Sveriges Radio om demonstrationen i Jönköping

Tidningen Proletären om demonstrationen

Videoklipp med Fadia Restoms tal

3 reaktioner på ””Syriska kvinnor är modiga!” Samtal med Fadia Restom

 1. jacob

  ”Fadia Restom är bosatt i Jönköping och arbetar som ekonom på landstinget. Hon är född och uppvuxen i en kristen familj i Aleppo och kom till Sverige på 1990-talet.”
  Då Sverige inte tar emot arbetskraftsinvandring från Syrien, så måste den vackra Fadia med familj rimligtvis ha flytt från Assads Syrien. Är det samma Assads Syrien hon nu försvarar?

  Lägg märke till hur hela arabvärlden är upprörda för att Israel försvarar sig mot de cirka 750 raketer som Hamas på några få dagar har skickat in mot civila i Israel. De skriker att Israel gör massaker, att arabvärlden måste enas och förgöra Israel. Det har kanske dött 30 Hamas + ett fåtal civila.

  I Syrien har det dött cirka 30.000 och i jämförelse med protesterna mot Israel, men protesterna mot Syrien är rena söndagsskolan jämfört med Israel.
  Här får ni en video som enligt min mening belyser en stor del av problematiken;

 2. Fadia

  Jacob! Du drar dina slutsatser av rena fördomar . Först: Vem sa att inte Sverige tar emot arbetskraft invandring?? Det finns massor runtomkring i landet pga brist på hög utbildade professioner.. Det andra: vem sa att om man flyttar till ett annat land betyder att man har flytt sitt land?? Vi har många svenskar som flyttat/ flyttar till andra delar i världen för äventyr, kärlek, bättre jobb och mer passande miljö än det som finns i sitt hemland Sverige. Har alla dessa människor som flyttat från Sverige oxå flytt svenska regeringen ?? Bara du inte säger oxå att de flytt Sverige pga AlAsaad!!! För tredje: jag har inte flytt mitt land utan emigrerat av rena äventyr lust för att upptäcka världen lika mkt som alla andra ungdomar. För det fjärde: 80 % av alla syrier som flytt Syrien o hamnat här, har de flytt terroristerna som västmakten o USA implementerat i Syrien o stödjer dem med alla medel o inte minst via förfalskning av sanningen i deras media. Så snälla! När du inte har rätt kunskap om människor och politik och historia, gör oss en tjänst genom att inte dra dina slutsatser själv,, du kan undra artig istället .. Vi är ett folk som lider för vad vårt land drabbas av.. O vill skydda den tillsammans med vår ledning o Alassad som chef..

  1. Magnus

   Till en början tro inte att du kan historia, politik och ”rätt” kunskap som baseras bara på impulsiv handling och ett försök att dels dölja den uppenbart bristande vetenskaplig grund och som du kallar kunskap. Känner många som har ägnat många år kring problemet i Mellanöstern och till skillnad från dina argument som saknar både vetenskap och någon vettig vetenskaplig, historisk och politisk underlag och baserar dina argument på falska teorier som personligen tror att du inte ens du kan försvara. Historiskt så regimen i Syrien togs via militärt kupp, dvs den viktigaste kopplaren saknas, demokrati. Känner många som har flytt regimen och de som lämnat för äventyrs skull är en absolut minoritet.
   Ni påstod att Israel och väst världen stor bakom det som händer men det har visat sig att folket har utmattats av ned tryckningar och avsaknad av själv känsla. Titta bara på innehållet i kurslitteraturen där i varje mening nämns avlassades namn som Gud. Ert land har ej drabbats utan börjat vakna och insy att samhället fungerar inte och ngt måste göras. Att kriga mot sig själv är frukten av vad er regim har skapat.
   Snälla döm inte folk, som om du är expert inom området, du kan inte ens avgöra eller vägrar insy sanningen. Över 40000 döda och hundra tusen som flytt landet är varken acceptabelt eller ett lögn. Du försvarar ingen utan tillför nerskaka åt ditt folk
   En människa som saknar respekt och vågar knappast uttrycka sig fritt är död. Om en person inte kan ta hand
   Om de mesta . Ett tips lägg av med dina falska värderingar eller åk hem till ditt land. Semestern är slut och vattnet har färgats blod av ert folk som vägrar att fortsätta att inte vara utan värderingar.
   Slutligen ville jag bara nämna att jag är historia forskare, med medelhavsländer som huvud inriktning dessutom journalist och politisk aktiv, därför är mitt råd till dig att inte blåsa upp dig som kunskapskälla och i sånt läge bör hjärnan användas också. Jag är mycket ledsen för det som händer i ditt hemland inte minst när så många dör brutalt. Att du nämner på slutet att ni lider med landet, för mig både folket och marken och vill hjälpa till förstår helt och hållet men att du nämner avlassad som eran förebild och chef är en dröm som kommer aldrig att förverkligas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s