Ny bok ute snart!

Inbördeskriget i Syrien har väckt fasa över hela världen. Det har pågått i två år nu, och offren räknas i tiotusental. Den flitiga mediebevakningen av konflikten upprepar samma mantra: den sittande presidenten Bashar al-Assad är en grym ”diktator” som utmanas av det förtryckta ”folket”. Men är det verkligen så enkelt?

I denna bok vill poeten och samhällsdebattören Mohamed Omar göra upp med den ytliga förståelsen av konflikten. Han sätter in den i en historisk, regionpolitisk och religiös kontext; han intervjuar personer med annorlunda perspektiv och återger tongången i svenska moskéer; och han visar hur det syriska upproret och hela den arabiska våren i själva verket har kapats av krafter som är allt annat än demokratiska.

Författaren, född 1976 i Uppsala, debuterade 2005 med diktsamlingen Tregångare, som mottogs väl av kritikerna. ”Mohamed Omar är det bästa som hänt svensk poesi på länge”, skrev Upsala Nya Tidning. Under en period efter årsskiftet 2008-2009 attraherades Omar av politisk islam. Ganska snart blev han dock allt mer kritisk mot denna ideologiska strömning, särskilt mot alla former av inskränkt fundamentalism.

I augusti 2012 gav han ut småskriften En opieätares bekännelser, i vilken han gör upp med sina tidigare ställningstaganden och i stället passionerat pläderar för sekularismen. Han har varit engagerad i Syrienfrågan sedan oroligheternas början, och var en av de första att ifrågasätta den förenklade mediebilden.

Omslaget har gjorts av Elin Carlsson.

Foto av Björn Nilsson.

Aguéli förlag behöver er hjälp för att bekosta sättning, tryck och distribution. Sätt in era bidrag på pg-konto 548413-4. Alla som hjälper till får ett exemplar av boken!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s