Diktuppläsning i allhelgonatider

Igår kväll läste jag dikter på Walmstedtska gården. Uppläsningen arrangerades av Litteraturcentrum i Uppsala stad, som är ett samarbete mellan Studiefrämjandet, Kultur i länet, Kulturrådet, Uppsala kommun, Länsbibliotek Uppsala och Svenska PEN. Kvällens värd var din bengaliske poeten Anisur Rahman, Uppsalas fristads- författare under 2009-2011. Han kunde inte leva kvar i Bangladesh på grund av den utbredda fundamentalismen. Det lilla caféet var fullt av folk. Om de kommit för det kostnadsfria vinets skull eller för att lyssna på mina dikter är svårt att veta … Jag och min innersta krets från Upsala Tempels Hermetiska Orden fortsatte kvällen på Grand Hotell. Den här bilden tog jag en stund innan programmet började. Jag vill rikta ett tack till Litteraturcentrum som gör Uppsala till en roligare stad.

Läs:

Imorgon kväll läser jag dikter

Lyckad diktuppläsning i Botaniska trädgården

Snart blir det poesi i Botaniska trädgården

Annonser

9 reaktioner på ”Diktuppläsning i allhelgonatider

 1. Herman von Rescht

  Varför inte ta upp Gamla testamentets fantastiska texter på poesi-aftnar?

  T ex en genomgång av Sems släkttavla. Sem hade levt i 100 år när han blev far till Arpakshad, två år efter floden. Efter Arpakshads födelse levde Sem 500 år och fick söner och döttrar.

  Arpakshad var 35 år när han blev far till Shelach. Efter Shelachs födelse levde Arpakshad 403 år och fick söner och döttrar.

  Shelach var 30 år när han blev far till Ever. Efter Evers födelse levde Shelach 403 år och fick söner och döttrar.

  När Ever var 34 år blev han far till Peleg. Efter Pelegs födelse levde Ever 430 år och fick söner och döttrar.

  När Peleg var 30 år blev han far till Regu. Efter Regus födelse levde Peleg 209 år och fick söner och döttrar.

  När Regu var 32 år blev han far till Serug. Efter Serugs födelse levde Regu 207 år och fick söner och döttrar.

  När Serug var 30 år blev han far till Nachor. Efter Nachors födelse levde Serug 200 år och fick söner och döttrar.

  När Nachor var 29 år blev han far till Terach. Efter Terachs födelse levde Nachor 119 år och fick söner och döttrar.

  När Terach var 70 år blev han far till Abram, Nachor och Haran.

  Väldans intressanta och framför allt trovärdiga fakta. Inte undra på att judarna utvecklas till de tråkigaste o oresonliga av alla varelser.

  Göra upp med smörjan som Luther gjorde mot avlatshandeln

  Efter en stund höguppläsning och när publiken somnat eller storknat kan texterna läggas på den heliga brasan så att de gör lite nytta under november månads kyla och mörker. Allvarligt talat, hur kan man ta någon på allvar som bekänner sig till en religion med sådan smörja som urkund och sedan gör politik och affär av alltihop? När ska det börja städas upp bland alla avlagringar i vårt s k kulturarv, så att dessa inte smutsar ner eller förgiftar allt det nya som hälls i karaffen och sedan i bägarna?

  När ska kulturfolket ta sitt moraliska ansvar?

  I morse hörde jag på kulturnyheterna någon konstnär eller aktivist tycka att konsten borde överta den roll som politiken borde spela, nu när politiker springer dolda makthavares ärenden. Konsten kan verkligen spela en framträdande och avgörande roll, om den verkligen tar sin samhällsutvecklande roll på allvar. Men konstnärer vet sällan vad de vill eller så springer de kommersialismens ärenden för att vara marknadsmässiga. En bra start är att börja med börja göra upp med arvet från s k abrahamitiska religioner som, om inget görs, riskerar att bli slutet för människornas och mänsklighetens olycka.

  När Gud talar

  Offra Abrahams religioner på min befallning. Så får dessa åtminstone får ett värdigt slut. Glöm inte att diska karaffen och bägarna. Annars blir det inget mer gratisvin från min sida.

  //

 2. jacob

  Herman,
  Du skriver; ”Väldans intressanta och framför allt trovärdiga fakta. Inte undra på att judarna utvecklas till de tråkigaste o oresonliga av alla varelser.”

  Måhända ar inte judarna underhållande för dig, men Hollywood producerar den ene juden mer underhållande än den andre…

  Ej heller kan jag rå för att du har blivit en bokstavstrogen bibelstudent. Tala om för mig varför du inte berättar att GT även är de kristnas testamente. Även muslimer har anammat judarnas testamente.

  ….Einstein myntade att allt är relativt. Jag tycker du bevisar detta…

  1. Herman von Rescht

   Ja, Hollywood ger (vissa) judar möjlighet att komma ur sitt skal och leva ut all sin frustration, både på scen och utanför. Förvränga historier, kopiera vad andra sagt och gjort och sedan tala om för andra hur de ska tänka och leva. Har folk inte sina höven instuckna i ”scriptures” så ska de rikta dem mot vita duken och ta del av skräpet. I hopp om att kanske finna något guldkorn. Judarna är besatta av att äga scenen.

   Som privatpersoner och som kollektiv är de tyvärr hopplösa fossiler och värdelösa som sällskap, bortom all räddning. Socialt är de värdelösa, men medialt kommer de att fortsätta ett tag till. Men inte särskilt länge till, totalt irrelevanta som de blivit. Running out of idea. Kanske ska världen gå under bara för att den vänt judarna ryggen och inte enbart för att blidka Baal/Molok.

   Boring och blasé. Bort med skräpet. Läs upp högt och sedan bränn upp Gamla Testamentet blad för blad. I högtidliga former. På en poesiafton. Och gärna filmatisera det hela. Bättre hyllning kan inte judiska texterna få. När vi är klara med judendomen så går turen till andra abrahamitiska mordideologier och hatiska irrläror.

   Gamle Adolf sade i sitt testamente ”jag kommer alltid 5 över 12” och slår vi upp i Koranen efter vad som kommer 5:12, så ser att räddningen finns i att följa patriarkernas ord.

   GOD had taken a covenant from the Children of Israel, and we raised among them twelve patriarchs. And GOD said, ”I am with you, so long as you observe the Contact Prayers, give the obligatory charity, and believe in My messengers and respect them, and continue to lend GOD a loan of righteousness. I will then remit your sins, and admit you into gardens with flowing streams. Anyone who disbelieves after this, has indeed strayed off the right path.

   Följ mitt råd, bränn upp GT, sida för sida och gå fria. Så slipper ni få führers efter er och ”frälsare” framför. Jag, Herman, lovar att häva förbannelsen.

 3. Pingback: Snart debuterar jag som poet | Nya Il Convito

 4. Pingback: Ny diktsamling släpps den 18 september! | Nya Il Convito

 5. Pingback: Den nya diktsamlingen är klar! | Nya Il Convito

 6. Pingback: Boksläpp den 18 september! | Nya Il Convito

 7. Pingback: Boksläppet undanstökat | Nya Il Convito

 8. Pingback: Jag ska läsa dikter på Walmstedtska gården | Nya Il Convito

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s