Pierre Durrani fikade i Uppsala

Kulturföreningen Collegium curiosorum bjöd Pierre Durrani på söndagsfika i Uppsala den 28 oktober. Han växte upp med en pakistansk far och en svensk mor på Söder i Stockholm. Han uppfostrades i pingstkyrkans tro. Som tonåring var han punkare och anarkist ett tag. Stod på barrikaderna. Efter en resa till Pakistan konverterade han till islam. Själv menade han att han återupptäckte islam, som en slags naturlig ordning som fanns inom honom.

Pierre blev så småningom en ledande gestalt inom den unga islamiska miljön. Han framträdde i teve, radio och tidningar som representant för “blågul islam”, ett koncept han var med och lanserade. Det var han som skapade namnet Sveriges Unga Muslimer (SUM). Han studerade ett år på Muslimska brödraskapets skola i Frankrike. På 1990-talet lärde han känna Tage Lindbom och intresserade sig för den så kallade ”traditionella skolan” och philosophia perennis, den tidlösa filosofin. Han initierades i flera sufiordnar.

Efter terrorattacken den 11 september fick han under en vecka redigera Expressens debattsida. Han debatterade i teve med Carl Bildt. I början av 2000-talet läste han den filosofiska romanen Ishmael av Daniel Quinn. Miljöfrågan, som tidigare betytt mycket för honom, fick en ny dimension. Civilisationen som vi känner den var inte hållbar. Pierre drogs till den ”gröna anarkismen”. Han lämnade sitt engagemang i det organiserade islam, men känner fortfarande stor sympati för islams mystiker, och började ty sig till mer hedniska, polyteistiska religionsformer. Han betraktar islam som en del av sin identitet, sin personliga historia, som har format honom.

Pierre är en oerhört fascinerande tänkare med en rad unika erfarenheter. Jag hoppas verkligen att han skriver en självbiografi. Han är också en inspirerande talare. Som ni förstår känner jag igen mycket av mig själv i honom. Våra banor har också korsats. Han studerar för närvarande religionsvetenskap vid Uppsala universitet. Vi på Collegium curiosorum hoppas att han kommer tillbaka och fikar med oss igen snart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s