Muslimer bör bojkotta vallfärden till Mecka

I fredags eller lördags (26 eller 27 oktober 2012), beroende på hur man räknar, inföll offerhögtiden (eid al-adha), det vill säga den glädjefest som avslutar vallfärden till den heliga staden Mecka. Omkring tre miljoner muslimer reser till Saudiarabien varje år för att deltaga. Svenska muslimer reser också. Det borde de inte göra, anser jag. Den årliga vallfärden till Mecka, som kallas ”hajj” på arabiska, borde bojkottas – omedelbart och totalt.

Det finns flera skäl till detta. Hajj är ett gigantiskt pr-jippo för den saudiska diktaturen. Den ger diktaturen religiös legitimitet. Den tillför också den redan svinaktigt rika styrande familjen, huset Sauds, kassakistor miljarder dollar. Miljarder som används för att köpa vapen från USA, till att finansiera jihadistisk terrorism och till att sprida intolerant fundamentalism över hela världen.

Sett till befolkningens storlek avrättar Saudiarabien flest människor av alla världens länder, enligt Amnesty. Den saudiska regimen pryglar, stympar och halshugger människor. De senaste åren har Saudiarabien ingripit militärt i både Jemen och Bahrain. Saudiarabien är världens största sponsor av jihadistisk terrorism, som framför allt riktas mot andra muslimer. Den saudiska regimen finansierar just nu jihadistiska rebeller i Syrien som våldtar, dödar och plundrar.

Den saudiska regimen är islamofobisk. Muslimer bojkottade Danmark på grund av Jyllands-Postens karikatyrer. Ska man bojkotta någon stat på grund av islamofobi så är det Saudiarabien, som gjort tusenfalt mer för att sprida islamofobi genom att stödja wahhabitisk mission över hela världen. Wahhabismen är en kvinnoförtryckande, aggressiv, sekteristisk, antiintellektuell och kulturföraktande tolkning av islam. Den svärtat ner bilden av islam. Den hävdar också att den är den enda sanna tolkningen av islam och förföljer, diskriminerar och dödar andra muslimer.

Saudiarabien diskriminerar icke-muslimer. Därtill diskriminerar den icke-wahhabitiska muslimer. Det är mycket vanligt i Saudiarabien att religiösa ledare demoniserar, och rentav uppmanar till våld mot –, andra muslimer. Särskilt utsatta är shiamuslimer och sufier.

Shiamuslimerna i Saudiarabien bebor de oljerika östra provinserna men lever i armod. Här kan vi tala om Saudiarabiens ”palestinier” som lever som andra klassens medborgare, föraktade och hunsade, fördömda som ”kättare” och ”otrogna” av den wahhabitiska regimen. Shiamuslimerna utgör ungefär tjugo procent av Saudiarabiens befolkning (tjugofem procent om man räknar ismailiterna och zayditerna) men har ingenting att säga till om. De räknas överhuvudtaget inte som saudier och saknar tillträde till militären och högre ämbeten. Saudiarabien är en wahhabitisk apartheidstat.

Saudiarabien är USA:s främsta allierade i Mellanöstern vid sidan om Israel. Den fundamentalistiska diktaturen köper amerikanska vapen för enorma belopp. Saudiarabien säljer olja till USA, och regimen skyddas i utbyte. Det finns en betydande amerikansk militär närvaro i landet. Denna relation skakades, men förändrades inte i grunden, trots att 15 av de 19 flygplanskaparna den 11 september var saudier och både kungafamiljen och det saudiska religiösa etablissemanget var insyltade i finansieringen och planeringen av terrorattacken.

Saudiarabien har gjort allt det kunnat för att motarbeta det palestinska folket. Det har bekämpat, ända sedan 1940-talet, progressiva rörelser i arabvärlden och i den islamiska världen i stort. I stort sett alla krafter som har velat utveckla den arabiska och islamiska världen har kallats kättare och otrogna av det regimfinansierade saudiska prästerskapet. Man använder den wahhabitiska fundamentalismen för att krossa kvinno- och arbetarrörelser, ja alla rörelser som verkar för sociala och ekonomiska reformer.

Wahhabismen grundades på 1700-talet av en fanatisk predikant vid namn Muhammed ibn Abd al-Wahhab. Han påstod helt fräckt att han var den ende rätte uttolkaren av religionen och att alla andra muslimer egentligen var ”avgudadyrkare”. Han ingick en pakt med rövarhövdingen Ibn Saud och tillsammans utropade de ”jihad” eller heligt krig mot alla andra muslimer, både sunniter och shiiter, på halvön.

Efter många blodiga strider med trupper lojala med det ottomanska väldet och massakrer av muslimer kunde Saudiarabien år 1932, med hjälp av det brittiska imperiet, bilda sitt kungadöme i vilket wahhabismen upphöjdes till statsreligion. Landet uppkallades efter familjen Saud.

Alltsedan wahhabismens uppkomst har shiamuslimerna på halvön fått utstå ett ohyggligt lidande och det är näst intill ett mirakel att de fortfarande existerar. Regimens präster uppmanar helt öppet till förföljelse, diskriminering och till och med fysisk utplåning av shiamuslimerna. Detta trots att shiamuslimerna alltså funnits längre på halvön än wahhabiterna som dök upp först på 1700-talet.

Det ligger en grym ironi i att oljeinkomsterna som den saudiska diktaturen använder för att sprida den wahhabitiska ideologin över hela världen till stor del kommer från just de östra provinserna som bebos av shiamuslimer. Där finns den stora oljeterminalen Ras Tanoura och Ghawar, som uppges vara världens största fält.

Regimen förbjuder shiamuslimer och sufier att bygga moskéer samtidigt som den bygger wahhabitiska moskéer i andra länder, däribland i Sverige. Muslimer som inte följer wahhabismen får inte utöva sin tro offentligt och inte missionera.

Det är ur den wahhabitiska miljön som Al-Qaida har uppstått och det är också den miljön som formade Taimour Abdulwahhab, han som sprängde sig själv i luften i Stockholm. Även om det finns splittringar i den wahhabitiska ideologin som gör att delar av Al-Qaida står i motsättning till regimen så har de olika grupperna i grunden samma teologi. Steget är inte långt från regimtrogen wahhabism till qaidism. Saudiarabien har ingenting emot Al-Qaidas terror så länge den riktas mot dess fiender, som till exempel i Syrien.

Saudiaabien har förstört nästan alla minnesmärken i landet med anknytning till islams tidiga historia, vilket är ytterligare ett exempel på regimens islamofobiska karaktär. Den wahhabitiska utlandsmissionen har också lett till kulturförstörelse, framför allt attacker på sufiska helgedomar, i bland annat Tunisien, Egypten och Libyen.

Det finns med andra ord oräkneliga anledningar att bojkotta Saudiarabien och att inte delta i detta gigantiska propagandaspektakel som regimen iscensätter varje år. Sedan 1924 ockuperar Saudiarabien Mecka. Regimen utnyttjar alltså hajj för att stoppa miljarder dollar i prinsarnas fickor, sprida wahhabismen och främja sin egen vidriga politik. Hajj är inte bara en harmlös religiös ritual, hajj är politik.

Så länge Mecka befinner sig under saudisk ockupation bör ingen muslim överhuvudtaget företaga vallfärden. Jag säger: inte en krona till den saudiska diktaturen! Inte en krona till wahhabitisk terrorism! Bojkotta hajj!

Denna artikel har även publicerats på Newsmill

Läs Jan Guillous färska krönika i Aftonbladet (21/10 2012) om Saudiarabien och wahhabismen

Annonser

2 reaktioner på ”Muslimer bör bojkotta vallfärden till Mecka

  1. jacob

    Omar,
    Du skriver: ”…kungafamiljen och det saudiska religiösa etablissemanget var insyltade i finansieringen och planeringen av terrorattacken.”

    Varifrån får du detta horribla fakta ifrån? Jag har inte några som helst sympatier för den saudiska kungafamiljen, men va 17, någon jävla ordning får det väl vara med fakta. Kan du redogöra var du inhämtat den fakta ifrån.

  2. Pingback: Jag debatterar i radio | Nya Il Convito

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s