Karl Marx om poeterna

Franz Mehrings biografi över Marx, Karl Marx. Hans livs historia, utkom 1918. Den översattes till svenska av Ture Nerman. Jag läser en utgåva från 1983 med ett förord av Bo Gustafsson. Enligt Gustafsson är biografin ”fortfarande som helhet den bästa skildring av Marx och hans tid som finns, både ur saklig och litterär synpunkt”.

Mehring (1846-1919) var en marxistisk publicist, historiker och politiskt aktivist. Han skrev bland annat en studie över Gustaf II Adolf som inför 300-årsminnet av dennes födelse ”kort men briljant gjorde upp med den naiva föreställningen om Gustaf II Adolf som den protestantiska religionens räddare”. (Gustafsson). Alla Mehrings skrifter brändes på nazisternas bokbål 1933.

Jag visste att Karl Marx skrev dikter i sin ungdom, men har bara läst fragment. Jag har bestämt mig för att söka rätt på dem.

”Efter ankomsten till Berlin krävde till att börja med ’kärlekens nya värld’ ut sin rätt. ’Drucken av längtan och tom på hopp’ utgöt han sig i tre häften dikter, som alla tillägnades ’min dyra, evigt älskade Jenny v. Westphalen.’” (s. 40)

Så beskriver Mehring Marx’ inställning till poeter, som är så underhållande att jag känner att jag måste återge den här:

”Marx hade i sin tidigaste ungdom förgäves försökt att bli diktare, han bevarade dock alltid en stor sympati för poetskrået och ett stort överseende med dess små svagheter. Han menade väl, att diktare är underliga kufar, som man måste låta gå sina egna vägar och som man inte får mäta med samma mått som andra människor; de vill bli smickrade om de ska sjunga, men någon skarp kritik är det inte värt att komma med.” (s. 133)

På lördag börjar jag på en kurs i marxism.

2 reaktioner på ”Karl Marx om poeterna

 1. Adari

  Fan va glad jag blir att du ska studera marxismen Mohamed! Du växer bara mer å mer i mina ögon. Din senaste bok var otroligt bra. Ser fram emot dina kommande projekt.

 2. Karl skrev ljuva dikter till Jenny
  På detta tjänte han inte en penny
  Men vann dock för resten av sitt liv:
  ett vackert och troget stödjande viv!

  Litet varningsbloss: tänk på att ‘Marx’ och ‘marxism’ inte alltid är samma sak! Minns Marx’ regel: *Tvivla på allt”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s