Muslimer borde demonstrera mot Saudiarabien i stället

Demonstrationer har rasat i flera muslimska länder. USA:s och andra västländers ambassader har angripits. Människor har dött. Det som satt igång det hela är en löjlig B-film som framställer Muhammed, islams grundare, på ett ofördelaktigt sätt. Varför man gett sig på ambassader är oklart eftersom filmen så vitt jag vet inte har sponsrats av någon regering.

Om det nu är så viktigt för vissa muslimer att visa missnöje mot dem som i ord och bild förolämpar Muhammed kanske man borde börja med att samlas utanför Saudiarabiens ambassader över hela världen och protestera mot wahhabismen. Det största islamofobiska projektet i vår tid är enligt min mening den saudiska missionen. Sedan olja påträffades i det diktatoriska kungariket har man spenderat miljarder dollar för att sprida en nidbild av islam som en kvinnoförtryckande, antiintellektuell, intolerant och aggressiv religion. Detta dessutom i profeten Muhammeds och i islams namn. Jag tror inte någon individ, organisation eller stat gjort lika mycket för att skämma ut islam och förolämpa Muhammed som den globala, saudiska missionsapparaten.

I en krönika i Aftonbladet 2008 kallar Jan Guillou wahhabismen för en galen och pervers sekt. Jag är benägen att hålla med. I Saudiarabien halshugger man kvinnor, anklagade för häxeri! Man förbjuder kvinnor att köra bil! Man har rivit i stort sett alla historiska minnesmärken i landet under förevändningen att hindra muslimer från ”att dyrka gravar”! Det finns hur mycket vansinnigheter som helst att bli upprörd över. Den ena vansinnigare än den andra. För den muslim som är sugen på att visa sin nit genom att protestera mot dem som förolämpar Muhammed och hans religion torde det inte råda brist på motiv.

Jag har själv föregått med gott exempel genom att vid två tillfällen demonstrera utanför Saudiarabiens ambassad i Stockholm, en av demonstrationerna arrangerade jag själv. På våra plakat hade vi bland annat skrivit: ”Stoppa Saudiarabiens stöd till terrorism”. Härmed inbjuder jag alla muslimer, och alla människor som är måna om att motverka islamofobi, att delta i kommande demonstrationer.

Den saudiska missionens effekter har vi nyligen fått se prov på i Timbuktu där grupper av wahhabitiska fanatiker vandaliserat gamla helgongravar. Muslimska helgon! För att rättfärdiga dessa vidriga brott åberopade brottslingarna profeten Muhammed. Vad är detta om inte en förolämpning mot Muhammed? Vad är detta om inte en nidbild av Muhammed?

Jag tror inte att det finns en mer islamofobisk regim på vår jord än den saudiska. Nu ser jag att flera av er höjer på ögonbrynen i förvåning. Saudiarabien är ju en islamisk stat, tänker ni, hur kan den vara islamofobisk? Det beror på att det inte finns en islam utan flera och att Saudiarabien främjar sin egen form av islam, wahhabismen, och bekämpar andra former. Det är mycket vanligt i Saudiarabien att religiösa ledare demoniserar, och rentav uppmanar till våld mot –, andra muslimer.

Det finns ingenstans – absolut inte i västvärlden – där muslimer diskrimineras och förföljs för sin tro på samma systematiska och fullkomligt oförsonliga sätt som i Saudiarabien. Det handlar om muslimer som bejakar andra tolkningar av islam. Det kan vara mera traditionella former av sunniislam, demokratiska eller liberala tolkningar, sufiska eller shiitiska tolkningar.

De största andar som den islamiska civilisationen har frambringat, mystiker, filosofer, konstnärer och poeter, är inget som wahhabiterna är stolta över. Tvärtom, de kallar dem kuffar, ett arabiskt ord för ”otrogna”. Nästa gång du besöker en moské i Sverige, fråga imamen om vad han tycker om den store persiska skalden Jalal ad-Din Rumi (1207-1273). Förmodligen kommer han inte att veta vem det är, och vet han det, kommer han med stor sannolikhet att svara att Rumi var en kafir som man bör undvika.

Detta sorgliga tillstånd beror på att de flesta moskéer i Sverige är påverkade av wahhabismen och står den saudiska regimen nära. Rumi hyllades av Goethe och Emerson. Dag Hammarskjöld citerar honom i sina Vägmärken. Han är någon som muslimer borde lyfta fram som bevis för att även islam innehåller skönhet, djup och visdom. I stället dras han i smutsen.

Det finns våldsbejakande fundamentalism och kulturförakt i flera av islams strömningar, inte bara i wahhabismen. Jag väljer att tala om wahhabismen eftersom den är den absolut värsta, mest resursstarka och mest inflytelserika formen av våldsbejakande och kulturföraktande fundamentalism i vår tid. Den är dessutom statsreligion i Saudiarabien, i vilket Mecka är beläget, ett land som har ambitionen att leda den muslimska världen ideologiskt. Det är ur den wahhabitiska miljön som Al-Qaida har uppstått och det är också den miljön som formade Taimour Abdulwahhab, han som sprängde sig själv i luften i Stockholm.

Denna artikel har även publicerats på Newsmill

Läs:

Om demonstrationen mot Saudiarabien den 1 september 2012

Om demonstrationen mot Saudiarabien den 17 mars 2012

10 reaktioner på ”Muslimer borde demonstrera mot Saudiarabien i stället

  1. Mohamed Omar

   Du har inte läst min artikel. Det är därför jag inte publicerar dina kommentarer. Läs den först och kommentera sedan. Ingenstans i min artikel står det att demonstranterna är wahhabiter.

   1. jacob

    Bäste MO,
    Jag hävdar verkligen inte att demonstranterna är wahhabiter. Tvärtom, de verkar vettiga människor som är emot terrorism.
    Men jag har läst alla dina nya artiklar sedan du bytte blogg. Jag har även läst en hel del av de gamla. Varje gång som det sker något mord, i Syrien, Libyen, eller våldsdåd som i Stockholm, så kallar du dessa människor för wahhabiter.

    Du har alltså missuppfattat mig Mo. Jag ber dig publicera min refuserade artikel och kommentera gärna vad jag skriver. Jag är mycket intresserad av att höra om du finner anledning att kritisera Irans regim med en eventuell demonstration? Det borde ligga dig särskilt varmt om hjärtat då de vill betala blodspengar för att en erkänd författarkollega skall mördas.

    “Nasrallah: We’ll sacrifice our blood for Mohammed. Hur ställer du dig till detta uttalande?

    I så gott som hela den muslimska världen så utspelas nu tragiska scener i där svenskar sitter framför sina TV-apparater och förfäras av något de uppfattar som islam. Är det inte viktigt att du med dina kunskaper, försöker förklara att detta INTE är islam som den bör praktiseras..

    Dock är jag kritisk till Koranen. Där finns mycket hat gentemot kristna och judar.

    Den katolska kristendomen har fått ta bort antisemitiska böner. Jag tror att det är islams tur att göra likaledes med en del av de Suror som finns.

    Med all respekt för Koranen, men varken den GT eller NT är så heliga att de inte får diskuteras utan att vissa människor skall spilla sitt blod på USA:s gator eller annorstädes….

  1. Mohamed Omar

   Nej, det finns ingen wahhabism inom shiismen. Wahhabismen är en av flera tolkningar av sunniislam som uppstod på 1700-talet men har rötter tillbaka till Ibn Taimiyya. Shiismen är något annat. Men inom shiismen finns det fundamentalistiska strömningar. Om du läser artikeln kommer du att upptäcka att jag nämner att wahhabismen inte är den enda våldsbejakande och kulturföraktande strömningen inom den islamiska traditionen.

 1. jacob

  ”Kabul: 12 dead in attack over film

  Female suicide bomber kills 12, wounds dozens in attack meant as retribution over film mocking Islam. Bombing claimed by Hezb-e-Islami militia ”
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4282277,00.html

  Hur förklarar man för Svensson att en kvinna spränger sig själv i luften och tar med sig 12 personer, varav 9 är utlänningar? Är organisationen wahhabitisk, eller är koranskolorna så religiösa att de hjärntvättar sina medlemmar. I så fall är det intressant att veta hur många de är.

  Hur är en människa funtad som kan spränga sig i luften tillsammans med människor som de inte har en aning om vilka de är?

  Det är dessa människor som skapar islamofobi. Det är dessa människor som när Sverigedemokraterna. Det är dessa människor som skapar främlingshat.
  Tyvärr får man intrycket av att de finns i miljoner…

 2. jacob

  MO,
  På Ulf Hammarström Facebook finns en artikel skriven av Cecilia Uddén, Zaatari, Jordanien för Ekot. Där gör du tummen upp för att två ungdomar vill till Syrien för att slåss mot Asad och hans regim.

  Det har varit tyst från dig om Syrien på ett tag. Har du även bytt sida i denna fråga? Enligt min mening uttrycker sig de båda ungdomarna ytterst obehagligt.

  Artikeln avslutas med;
  ”Men de unga männens eget hat mot alawiterna i Syrien visar sig vara mordiskt starkt. Trots att George under sin skoltid haft flera alawitiska vänner, säger han att de nu alla tillhör fienden.
  – Vi kommer inte att kunna leva med dem, antingen slaktar vi dem eller så får de lämna Syrien, säger George.”

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5265206

 3. jacob

  Det finns en bra anledning för dig Mohamed att byta sida i Syrienkrisen. Mördaren Assad planerar att använda sina kemiska vapen på sitt eget folk. Han vill även överlämna kemiska vapen till Hezbollah.

  Gör som Major-General Adnan Sillu, chefen för Syriens kemiska arsenal, byt sida i konflikten. Assad är totalt skrupelfri..

  ”Major-General Adnan Sillu, who defected three months ago, was quoted by the British newspaper as saying on Tuesday that he had been party to top-level discussions about the deployment of chemical weapons against rebel fighters and civilians in Syria’s second largest city, Aleppo.”
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4283406,00.html

 4. Pingback: Oklokt att förbjuda hädelse « Nya Il Convito

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s