Norrköpings stadsbibliotek rekommenderar ”En opieätares bekännelser”

På Norrköpings stadsbiblioteks hemsida rekommenderar bibliotekarien och författaren Håkan Blomqvist min nya småskrift En opieätares bekännelser. Här följer några klipp ur artikeln:

”Skriften är självutlämnande på ett sätt som är ovanligt bland svenska författare. Omar tar avstånd från de åsikter han framfört de senaste tre åren och kallar det intellektuellt självmord, en resa mot mörkret och jämför det med en snedtändning av dåligt opium. Ett så radikalt offentligt åsiktsbyte var det länge sedan vi såg i svensk kulturdebatt.”

”Tre år trampade han runt i den religiösa fundamentalismens och politiska extremismens utmarker. Sedan höll det inte längre. Personliga upplevelser av idéernas konsekvenser för enskilda människor och samhället fick honom att vakna från det religiösa opiumruset. Och resultatet blev omvändelseskriften En opieätares bekännelser. Det är på många sätt en viktig skrift. Ett försvar för modernitet, demokrati, sekularism, mänskliga fri- och rättigheter. Men det är också ett försvar för rätten att vara annorlunda, att få byta åsikt och vara ‘karaktärslös’ i Strindbergs tolkning av ordet.”

”Mohamed Omar har inte kastat ut barnet med badvattnet vad gäller religion och sökande. Han påpekar att det finns dåliga religioner som gör oss dumma, intoleranta, arroganta och arga. Istället har han valt den toleranta sufiska mystiken, den esoteriska traditionen och det andliga sökandet som sin väg. Den nya inställningen avspeglar sig i hans nya blogg samt i programmet för den av Omar grundade ideella kulturföreningen Collegium Curiosum i Uppsala där föreläsningar hålls av till exempel Carl-Göran Ekerwald (om Swedenborg) och Åse Fridegård (dotter till författaren Jan Fridegård).

Mohamed Omar har gjort en lång och smärtsam livsåskådningsresa. Det krävs mod för att göra dylika resor. Det krävs mod för att offentligt utropa mea culpa – jag hade fel. Ett mod jag skulle vilja se hos flera politiker och kulturpersonligheter. Mohamed Omar har med sin nya väg stora möjligheter att återigen bli en viktig röst i det offentliga samtalet.”

Läs hela artikeln här

Du kan beställa En opieätares bekännelser genom att sätta in 72 kr (60 kr för skriften och 12 kr för porto) på pg-konto 548413-4. Ange namn och adress. Bor du i vårt fantastiska Uppsala kan du spara portopengarna och köpa den direkt på Drottninggatans bokhandel, Drottninggatan 7.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s