Tidningen Kulturen recenserar ”En opieätares bekännelser”

Den ambitiösa nättidningen Tidningen Kulturen publicerar idag en recension av småskriften En opieätares bekännelser. Recensionen är skriven av frilansskribenten Sigge Andersson. Här följer några stycken:

”Åsa Lindeborg frågade sig i förrfjol i samband med releasen av Omars bok Islamisten, vad som skulle hända den dagen Omar vill in i värmen igen och ber om ursäkt för att han varit ute på ‘en irrfärd’? Hon trodde att förtroendekarensen har en bortre parentes, beroende på vad han ersätter antisemitismen med. Den dagen har kommit, och efter en genomläsning av småskriften framför mig verkar det som om den schackrande juden som huvudfiende blivit ersatt med en skäggig wahabbi.

Nog för att Omar fortfarande kritiserar Israel – det gör många, även om de inte blir antisemiter – men den politiska udden har han nu särskilt riktad mot salafismen och den religiösa intolerans som sprids i kölvattnet av den arabiska vår som blivit till kylig höst. Omars konklusion blir att sekularismen bättre gagnar islamisk och annan religion än vad sharia och mullavälde gör.

Men det mest intressanta i En opieätares bekännelser, är varken politiken eller beskrivningarna av snedtändningen efter experimenterandet med islamismens ‘dåliga opium’. Istället är småskriftens stora behållning de vardagsrealistiska verklighetsskildringar från Omars eget liv som drop-out, taxichaufför eller slakteriarbetare. På prosa den här gången.

Ordfront förlags Pelle Andersson sade i Kulturnyheterna att han var beredd att ge Omar en andra chans efter islamistdebaclet, klokt nog. För det vore synd om vi gick måste om en ny Jan Fridegård på grund av långsinthet. Liksom det vore synd om vi gått miste om Cèline eller Hamsun, för att inte tala om Strindberg, på grund av deras fördomar eller förmenta rasism.”

Läs hela recensionen här

Du kan beställa En opieätares bekännelser genom att sätta in 72 kr (60 kr för skriften och 12 kr för porto) på pg-konto 548413-4. Ange namn och adress. Bor du i vårt fantastiska Uppsala kan du spara portopengarna och köpa den direkt på Drottninggatans bokhandel, Drottninggatan 7.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s