Möte med ett helgon i Domtrappan

Konstnären och juridikstudenten Pontus Näslund har flera projekt på gång. Den 11 november i år arrangerar Collegium Curiosorum en utställning med hans verk. Men han är också en av två blivande ägare av helgon.se, ett populärt alternativtkulturellt community på nätet.

I söndags eftermiddag (26/8) mötte jag honom i Domtrappan, Uppsalas äldsta byggnad, för att prata om hans tankar och planer.

Helgon.se har ”inga helgon direkt” som motto. Då menar de förmodligen att medlemmarna inte passar in i den stereotypa bilden av det fromma och dygdiga helgonet. Men det finns andra sorters helgon. I den islamiska traditionen talar man till exempel om awliyya ash-shaytan eller ”Satans helgon”, ett begrepp hämtat från Koranen.

Vilken slags helgon är Pontus? Den 30 juli i år intervjuades han i radioprogrammet ”Övernaturligt” om sin pakt med ”Mörkrets furste”. Den slöt han en midnatt för fem år sedan under ett äppelträd kyrkogården. Han menar att hans konstnärliga talang delvis kan vara en frukt av den pakten.

Det hände en märklig sak när radioprogrammet spelades en. En av journalisternas digitala inspelningsapparat numrerar de olika inspelningarna. Efter intervjun med Pontus stannade den på nummer 666!

Pontus menar att Satan inte alls behöver vara en ”ond” gestalt i den vanliga betydelsen av ordet. Ormen i lustgården säger till Adam och Eva att äta av kunskapens frukt, att öppna sina ögon och utnyttja sin fulla potential som människor. Anarkisten Mikhail Bakunin skrev om detta i boken Gud och staten. Han använde Satan som symbol för fritänkaren och rebellen.

Pontus har varit aktiv på helgon.se sedan starten i september 2002. Han är administratör men nu ska han och en kollega gå över till att bli ägare. Bolagsverket handlägger ärendet. Han tänker göra sidan både tekniskt effektivare och mer estetiskt tilltalande. Ett tioårskalas finns också med i planeringen. Just nu har helgon.se omkring 44000 konton och är en av Sveriges större forum för alternativ kultur, och Pontus tror att det kan bli ännu större.

Helgon.se är alternativkulturellt, andra skulle säga subkulturellt, med en särskild ”gotisk” prägel. En mörk, nostalgisk, kanske vemodig ton dominerar estetiken. Kommer det gotiska att finnas kvar? frågar jag Pontus. ”Ja”, säger han, ”men vackrare”. Han har rekryterat duktiga grafiker. ”Helgon måste se bra ut”.

Vad är gotik? Det är medeltida arkitektur så klart. Men det är i bredare mening ett estetiskt, medeltidsvurmande ideal som växt fram ur 1800-talets romantik. På 1970- och 80-talen kom gotiken som en musikstil framvuxen ur punken. Numera finns det gotisk musik, gotisk litteratur, gotiska filmer och så vidare. Ruiner och kyrkogårdar är typiska gotiska miljöer. Jag frågar Pontus om han tycker om kyrkogårdar. ”Ja”, svarar han. ”Där finns det alltid människor att prata med”. Jag anar att han inte syftar på de få levande själar som kommer för att lägga ner blommor sina anhörigas gravar.

Jag undrar om Pontus kan nämna bra gotisk musik som inte är modern eller typiskt ”ungdomskulturell”. Han nämner Wagners operor och stumfilmsmusik från det tidiga 1900-talet. ”Den ensamme pianisten som spelar på ett knastrigt, ostämt piano är ett exempel på fin gotisk estetik”, säger han.

Hur blev Pontus intresserade av det gotiska? ”Jag hade en känsla av utanförskap”, berättar han. ”Jag läste mycket.” Jag frågar vad han läste. ”Fantasy, science fiction, klassikerna, allt jag kom över”. Är det någon särskilt bok han vill nämna, någon som berört honom. ”Nordisk familjebok”, svarar han utan att tveka. ”Den är gotisk. Dessa halvfranska band i kalvskinn hör till mina käraste böcker”.

I Gunnar Wennerbergs duett för baryton ”Mötet i Domtrappan” springer magistern och glunten in i varandra. De dividerar om vilken av Uppsalas ”infama lokaler” de ska besöka ikväll. De bestämmer sig till sist för ”Sju helvetets gluggar”, en krog med ett gotiskt klingande namn …

Besök helgon.se

Den 11 november ställer Pontus Näslund alltså ut sina verk i Uppsala. Mer information kommer. Håll utkik i Collegium Curiosorums kalendarium.

En reaktion på ”Möte med ett helgon i Domtrappan

  1. Pingback: PKJonas » Blog Archive » Prästens lilla kråka skulle ut och åka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s