Hammaren och månskäran

Den svenske sufin Torbjörn Säfve, även känd som Ali Touba, har skrivit flera biografiska romaner, bland annat en om målaren Ivan Aguéli och en om den sufiske filosofen Ibn Arabi. Säfve är en temperamentsfull författare med en till synes outtömlig energi och en lekfull fantasi. Han medverkade i tidskriften Minaret när jag var redaktör. Jag gjorde även en intervju med honom. Han använder inte datorer så jag fick skicka frågorna i ett kuvert.

Jag vet att Säfve förutom sufi också är en politisk författare. Han har kallat sig ”anarkostalinist”. Kanske gör han det fortfarande. För att förstå vad han menar med det slår jag i hans memoarbok från 1993: Jag har valt att dyrka kvinnorna. Jag hittar ett kort kapitel med titeln ”En anarkostalinists minnen” (s. 34-36) vari han berättar om sitt ”68” som student i Uppsala. ”68 var en festlig tid. Jag var ju Uppsalas (och förmodligen Skandinaviens) enda anarkostalinist.” På demonstrationståget den 1 maj det året ”var det givetvis jag som bar Stalins bild. (Eftersom ingen kommunist vågade.)” Till skillnad från andra som var 68 år 1968 men sedan förborgligades har Säfve hållit stånd på barrikaderna.

”Själv är jag mera 68 idag än vad jag var det året. Allting tyder på att Bakunin, Marx, Lenin, Stalin, Mao och Fidel är stora tänkare. Däremot tror jag inte att dagens politiska profeter är det. Och sen kom ju det progressiva islam dånande på sina arabhingstar med HAMMAREN OCH MÅNSKÄRAN. Det blir kul. Det blir rent av roligare än 68”.

Trots kapitlets titel letar man förgäves efter en ordentlig definition av ”anarkostalinismen”. Däremot är jag tacksam för uttrycket ”hammaren och månskäran” som benämning på en progressiv eller socialistisk islam. Det tänker jag helt fräckt stjäla och använda vad det lider. ”Islam är en jättelik ocean med både varma och kalla strömmar”, säger Säfve vid en intervju för Aftonbladet. ”För oss sufer är fundamentalisterna reaktionära, småborgerliga och ytreligiösa”. (s. 182)

Säfve är ingen okritisk beundrare av Stalin. På ett annat ställe i boken anmärker han: ”Vi känner till hur Stalin löste meningsmotsättningar inom det kommunistiska partiet i Sovjet: han lät arkebusera kommunister i stället för att tala dem till rätta.” (s. 45)

Vem är då enligt Säfve den ideale statsmannen? ”Den bäste och mest sympatiske statsmannen i världen är Fidel Castro.” (s. 130)

Läs min intervju med Torbjörn Säfve här. Publicerad i tidskriften Minaret nr 4 2007.

Annonser

9 reaktioner på ”Hammaren och månskäran

 1. Herman von Rescht

  Lenin, Trotskij, Marx, Mao, … ideligen frimurare av 32.a och 33:e rang och hänsynslösa massmördare av stora format, för att inte nämna ”i industriell skala”. Undrar vad Jiri Lina och alla offer för världskommunismen skulle tycka om dessa ”tänkare”? Fast det där med mord ”i industriell” skala är reserverad endast åt tyska ”nazister” för deras ”förintelse” av judar. Än idag kommer dessa kommunistiska massmördare undan med ursäkter som ”ja men de hade ändå goda avsikter och kämpade för socialistiska ideal …” Undrar hur en anarkistisk version av dessa kommunistpampar skulle se ut? Kanske behöver kaoskrafterna och ”master minds” bakom den nya världsordningen en röd-grön anarkist vid rodret?

  Om sufi-boxaren Torbjörn Säfve är en anarkostalinist så är Herman von Rescht en kufisk fredsnazist utav GUDs nåde, som kommit till världen för att skänka den tusen år av fred, frihet och rättvisa. Den Messias som skulle ha kommit för att rädda världen från den världsjudendom, den bolsjevism och den kälkborgerlighet som plutokratin odlat fram för sina maktsyften, om det inte hade varit för den stora tänkaren, författaren, målaren och politiska ledargestalten och Europas utan jämförelse största skådespelare genom tiderna Adolf Hitler och hans lyckade ”sol och vårande” med det tyska folket. De som dyrkar månguden (en stjärnklar sommarnatt som denna mitt i den arabiska månaden Ramadan) eller solguden (som semesterfirare och nordiska folk dyrkar) har däremot inget att frukta. Det lilla jag behöver är en månskära för att hugga ner de gevärspipor som sticker ur rabbaterna. Sen ska jag göra som i Ted Gärdestad befaller i sin STORARTADE dikt: ge en sol till jordens barn, och låta dem måla himmel och hav.

  Ge en sol till jordens barn
  Låt den stråla vänlig och klar
  Ge en sol till jordens barn
  Låt den måla himmel och hav

  Hur ska barnens värld se ut?
  När det goda livet tar slut
  Kan vi dra en plog och harv
  Över jorden varv efter varv

  Allt va barnen drömt om
  Finns i deras små rum
  Universum ryms i en kub
  På bara fjorton tum

  Ted i Himmelen 1
  Torbjörn på jorden 0

  //
  Gott mit uns.

  1. Herman von Rescht

   So? Han kan jobba för att det land han bor i ger en sol till världens barn istället för hat, hot, bomber och krig. Fast jag tror inte israelerna bryr sig om världens barn.

 2. Herman von Rescht

  Ger mer OS-Guld till Irans barn … så blir farbror Herman ännu mer glad

  Scener efter en av guldmedaljerna i brottning och en av silvren i tyngdlyftning

  http://www.lenziran.com/2012/08/celebration-in-shiraz-and-abadan-after-iran-won-one-gold-and-one-silverin-london-olympic/

  Det är skandal att Iran bestals på ännu en guld i grekisk-romersk brottning i 66-kiloklassen, då domarna helt sonika valde att utse den franska brottaren till segrare. Detta för att Fila-chefen tyckte att hans brottare borde gå vidare. Tidigare dömdes en iransk tungviktsboxare bort av en tysk domare som senare avstängdes. Som om detta är någon tröst för boxaren. Bra att iranierna slapp möta någon israel i tävlingarna. Kanske ville domarna jävlas med iranierna med sina domslut, nu när det inte fanns några israeler att jävlas med.

  F**k Frankrike och F**k Tyskland

  Bra att Spanien vänt i sin match mot Frankrike och håller på att slå ut dem ut basketurneringen. Må det gå riktigt illa för Frankrike och Tyskland i alla deras återstående tävlingar.

  Go Iran for more gold

 3. Herman von Rescht

  I bronsmatchen i fotboll föll Frankrike mot Kanada efter ett mål i självaste den sista minuten i förlängningen. Frankrike utan medalj i fotboll. Vilket är bra. Mina förbannelse tycks funka. Må de lida ännu mer, så att de lär sig att inte stjäla iranier på guld bara för att deras brottare råkar möta

  F**k La France. Åtminstone i denna OS-turnering. Får se hur illa det går för den lika ruttna Tyskalnds atleter.

 4. Herman von Rescht

  Detta är inget inlägg som rör OS-tävlingarna. Fransk tjej i Taekwando åkte på stryk mot kinesiska i semifinal i -57. Iran till final i -67 kilo i herrklassen mot en turk (som slog ut britten och är en guldfavorit) i kväll. Må den bäste vinna. Nationsmässigt har Turkiet hittills totalfloppat i tävlingarna. Nu har de åtminstone en silver i hamn.

  Det som franska Fila-chefen var oförlåtligt. Den iranska brottaren var regerande världsmästare men är i övrigt en simpel grönsakshandlare som var där för att tävla för sitt land. Att sedan bli bortdömd på detta grova sätt. Frankrike borde skämmas. Det de gjorde var osportsligt. Så gör man bara inte.

  Det franska agerandet är en förolämpning och en skam för OS-andan. F**k La France. F**k Deuchland as well.

 5. Pingback: Karmaternas svarta fana « Nya Il Convito

 6. Pingback: ”USA ut ur Sverige!” « Nya Il Convito

 7. Pingback: Hammaren och månskäran | Anteckningar från källarmoskén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s